Radikal.com.tr - Karakol baskınında bir eri şehit eden ve 12.5 yıl hapis yatan Ali Dursun’un, geçen sene ‘yılın doktoru’ seçildiği ortaya çıktı.

VATAN gazetesinden Damla Güler’in haberine göre 1992’de PKK’nın eylemlerine katıldığı iddia edilen bir gruba açılan ve yaklaşık 21 yıldır devam eden davada ikinci kez karar çıktı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yürüttüğü davada yargılanan 8 sanıktan 5’i müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Müebbet ceza alan sanıklar arasında Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nde pratisyen hekim olan Doktor Ali Dursun da vardı. 
Dursun, geçtiğimiz yıl “yılın doktoru“ seçilmiş ve ödülünü eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın elinden almıştı.

KOD ADI DA 'DOKTOR'

Mahkemenin gerekçeli kararına göre Dursun’un PKK ile ilişkisi 1988’de kazandığı Bursa Uludağ Tıp Fakültesi öğrencisiyken başladı. Dursun, PKK’nın gençlik örgütlenmesi içinde ‘Doktor’, ve ‘Edip’ gibi kod isimleri kullandı.
Dursun, 2 Nisan 1992’de 4 PKK'lıyla birlikte Bursa’daki Kestel Jandarma Karakolu’na saldırmakla suçlandı. Bu saldırıda jandarma eri Durmuş Özer şehit olmuştu. Bu eylemden sonra İstanbul’a gittiği ve bazı yaralı örgüt üyelerinin tedavisiyle ilgilendiği iddia edilen Dursun, iki örgüt üyesinin ölümüne sebep olmakla suçlanan Ahmet Akgül isimli PKK'lının ‘halk mahkemesi’ adı altında sorgulanmasına katıldı. Akgül'ün 'ölüm cezası'na çarptırıldığı bu 'yargılama'da ses kaydı alındığı ve infazı da yine Ali Dursun’un yaptığı öne sürüldü. Bu olaydan 10 gün sonra Dursun ve arkadaşları İstanbul Emniyeti’nin düzenlediği bir operasyonla gözaltına alındı ve tutuklandı. 

12.5 yıl TUTUKLU KALDIEmniyet ve Savcılık da bu eylemleri kabul ettiği ifadesinin işkence yoluyla alındığını söyleyen Dursun, 11 Nisan 2003'te ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Yargıtay, çelişkilerin giderilmesi ve maddi gerçeğin kuşkuya yer vermeyecek şekilde ortaya konulması gerektiğini belirterek mahkemenin kararını bozdu. Böylece 12.5 yıl cezaevinde kalan Dursun, 30 Aralık 2004 tarihinde yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi.

ÖDÜL VE MÜEBBET
Yargılama süreci devam ederken Ali Dursun da henüz 1’inci sınıfta ayrıldığı Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geri döndü. Bu arada evlendi, 3 çocuk sahibi oldu. Tıp Fakültesini bitirdi, hatta onur belgesi bile aldı. İlk görev yeri Mardin‘in Derik ilçesiydi. Aile hekimi olarak göreve başladı. Geçen yıl ise Sağlık Bakanlığı tarafından “yılın doktoru” ödülüne layık görüldü. Aynı törende yılın doktoru ödülünü alan bir diğer isim ise Dursun’un Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan kardeşi Recep Dursun’du. İki kardeş de ödüllerini dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın elinden aldı.

Ancak ikinci kez yapılan yargılamada da mahkeme kararını açıkladı. Dursun’un avukatı, savunmasında müvekkilinin saygın bir kişi olduğunu belirterek, aldığı plaketi ve Sağlık Bakanı imzalı ‘Yılın Doktoru’ seçildiğine dair yazıyı sundu. Ancak mahkeme Dursun’a yine beraberindeki 4 kişi ile birlikte müebbet hapis cezası verdi. 

'HER ŞEYE SIFIRDAN BAŞLADIM'
Vatan gazetesine mahkemenin kararını da değerlendiren Ali Dursun şöyle konuştu: “İnsana bir damga yapıştırıldığında kolay silinmiyor. Bir insan topluma kazandırılacaksa bundan daha iyi kazandırma olabilir mi? Her şeye sıfırdan başladım. Ben bunun somut örneğiyim.”