Dün başlayan şike davası öncesinde Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın kulübün resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamaları dikkatleri çekti. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) eski başkanı Mehmet Ali Aydınlar’a sert sözlerle yüklenen Yıldırım’ın kullandığı kimi ifadeler cemaati suçladığı yorumlarına neden oldu.

Yıldırım’ın sert açıklamaları Mehmet Ali Aydınlar'ın TFF başkanlığı dönemindeki tutarsızlıklarını akıllara getirdi.

Yıldırım: “Asla Fenerbahçe Başkanı olamayacaksın”
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım avukatları aracılığıyla gönderdiği açıklamada asla Fenerbahçe başkanı olamayacağını söylediği Aydınlar için şunları söyledi:

"Şunu bilmelisin ki; Holding sahibi olabilirsin, TFF Başkanı olabilirsin hatta bir gün çok daha büyük mevkilerde bile olabilirsin. Ama Asla Fenerbahçe Başkanı olamayacaksın! Sen ve senin arkandaki zihniyetin buna gücü yetmeyecek. Bizlerin mücadelesi, çektikleri, hep bu yüzdendir; Fenerbahçe'yi senin gibilere teslim etmemek içindir."

AKP ve cemaatin büyük spor kulüplerine duydukları ilgi, üç büyüklerin kongrelerinde AKP’ye yakın isimlerin kulüp yönetimlerine girmeyi denedikleri biliniyor. AKP ve cemaatin olağan yollardan futbolda etkin konuma gelememeleri nedeniyle Şike Operasyonu’na başvurulduğu tezi kamuoyunda yaygın olarak dile getiriliyor. Aziz Yıldırım’ın bu nedenle açıklamalarında ülkenin pek çok kurumunu ele geçiren cemaate yüklendiği yorumları yapıldı.

Yıldırım: “Amaç, Fenerbahçe’yi ele geçirmekti”
Yıldırım’ın açıklamasındaki şu ifadelerin Ergenekon süreciyle benzerlik göstermesi cemaate yüklendiği yorumlarını güçlendirdi:

"Bu davanın şikayetçisi olduğunu yani yargılamada taraf olduğunu bağıranlar, 8 aydır hakkımızda televizyonda programlar yaptı. Ağızlarından salyalar saçarak Fenerbahçe’ye küfür eden, bugüne kadar mektup dahi yazmamış ’birileri’ Türkiye’nin en büyük köşe yazarları oldular. Bize saldırdılar.

Hiçbir hukuki suç içermeyen konuşmaları gerekçe göstererek hakkımızda dinleme kararı aldılar. Birileri düğmeye bastı.

Amaç, Fenerbahçe’yi ele geçirmekti ve bunun için önce O’na hizmet eden, onun başarısı için uğraşan Fenerbahçeliler ele geçirilmeliydi."

Yıldırım’ın Aydınlar hakkındaki iddiaları
Yıldırım’ın hedef aldığı zihniyetin arkasında olmakla suçladığı Mehmet Ali Aydınlar’ın bir süredir Fenerbahçe’ye başkan olmak istediğine ilişkin söylentiler mevcuttu. Önceki dönemlerde Fenerbahçe yönetiminde çeşitli görevler alan Aydınlar için Yıldırım, yargılanmakta olan futbolcuları kendisi ve Fenerbahçe aleyhine tanıklık yapmaya zorladığı suçlamasında bulundu.

Yıldırım açıklamasında Aydınlar’ın soruşturma nedeniyle lisansları askıya alınmış olan futbolculara kendisi ve Fenerbahçe aleyhine tanıklık yapmaları durumunda lisanslarını serbest bırakmayı teklif ettiğini iddia etti.

Yıldırım’ın bir diğer iddiasına göre Aydınlar soruşturma devam ederken tarafsızlık ilkesine aykırı bir şekilde Yıldırım’a Fenerbahçe’nin küme düşürülmeyeceği haberini gönderdi.

Aydınlar: “Medya bunu yayınlarsa ben yalanlayacağım, böyle anlaştık”
Spor yazarı Rıdvan Dilmen’ın Maslak Acıbadem Hastanesi’ndeki görüşmeye ilişkin açıklamaları da Aydınlar hakkında soru işareti yarattı. Aydınlar’ın Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman ve Rıdvan Dilmen’le görüşmesinde Şike Davası’nın tek bir duruşması dahi yapılmamışken Avrupa kupalarında oynayabileceklerini, ligde puan silineceğini söylediği belirtiliyor. Kocaman’ın “cezamız bitti mi” sorusu üzerine ise Aydınlar’ın “Bitti ama medya bunu yayınlarsa ben yalanlayacağım. UEFA da yalanlayacak. Biz böyle anlaştık”şeklinde konuştuğu iddia ediliyor.

İstifa açıklamasındaki yalan
Aydınlar’a ilişkin soru işareti yaratan bir diğer noktaysa istifası... Aydınlar istifa açıklamasında Fenerbahçe’ye ilişkin UEFA'dan gelen iki yazının TFF Hukuk Kurulu tarafından kendisine iletilmediğini belirtmişti. Oysa Fenerbahçe Kulubü davacı olduğu UEFA’nın Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS’a gönderdiği savunmayı Kasım ayında kamuoyuna açıkladığında Aydınlar belgelerin kendisinden saklandığını zaten itiraf etmişti. Aradan haftalar geçtikten sonra belge saklama skandalını yeni öğrenmiş gibi yapan Mehmet Ali Aydınlar'ın gerçek istifa nedeni merak konusu.

Yıldırım: “Bizlerle Başbakanımızın irtibatını koparmaya kalktılar”
Yıldırım birilerinin düğmeye bastığını belirttiği açıklamasındaki şu ifadelerle Tayyip Erdoğan’ı karşısına almamaya dikkat etti:

"Sonra bizlerle Başbakanımızın irtibatını koparmaya kalktılar. Ve hatta Kulübümüz ve Yönetimdeki arkadaşlarımızla da irtibatımızı koparmaya çalıştılar…"

Birilerinin iştahını kabartan NATO ihaleleri
Şike davasında yargılanan Aziz Yıldırım ile Beşiktaş eski Asbaşkanı Serdar Adalı’nın spor alanındaki konumlarının yanı sıra milyonlarca dolarlık ihaleler alan NATO müteahhitleri olmaları ve Başbakan’ın damadı Berat Albayrak’ın CEO’luğunu yaptığı Çalık Holding’in de NATO ihalelerine girmekte oluşu davaya başka bir boyut daha katıyor. Ele geçirilmek istenen spor alanının yanı sıra iştah kabartan NATO ihalelerinin de Şike Soruşturması’nda etkili olduğu iddiaları gündemde bulunuyor.

Yıldırım’ın gerek iş hayatı gerekse Fenerbahçe yöneticiliği sırasında hakkındaki yolsuzluk ve şike iddialarının Şike Davası’nda karşıtlarının eline ciddi kozlar verdiği görülüyor. Şike Soruşturması sonucunda Yıldırım’ın suçlu bulunması durumunda iş hayatında da eski gücünü kaybedeceği öngörülüyor.

Yıldırım’ın da içinde olduğu kulüp başkanlarının ve diğer üst düzey yöneticilerin spor alanındaki etkinliklerini iş hayatlarında da kullandıkları biliniyor. Bir bütün olarak bakıldığında içinden geçilen sürecin temel kaynağının sporda sermaye egemenliğinin bu alanda yarattığı kirlenme olduğu bir kez daha görülebiliyor.

(soL - Haber Merkezi)