Zirvede konuşma yapan Morhipo.com Genel Müdür Yardımcısı Aslı Özer, e-ticaret sektörünün bugünlere gelmesi için önemli projelere imza attıklarını vurgulayarak sektörde hayata geçirdikleri ilklerle ilgili rakamları paylaştı.Zirve kapsamında marka, pazarlama, satış, reklamcılık ve iletişim alanlarında uzman kişiler, günümüzün trendlerini de göz önünde bulundurarak, bu alanlarda kariyer hedefleyen üniversite öğrencilerini bilgilendirdi. Türkiye’nin e-ticaret alanında sunduğu büyük potansiyelin önemine dikkat çeken Aslı Özer, şöyle konuştu:"TÜBİSAD’ın 2015 raporuna göre Türkiye’de e-ticaretin toplam perakende içindeki payı yüzde 2 iken bu payın gelişmiş ülkeler ortalaması yüzde 7,1, gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise yüzde 5,1. Bu durum Türkiye’de e-ticaretin büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Türkiye’de gidecek uzun bir yolumuz var. Özellikle ülkemizde son yıllarda mobil penetrasyonun sürekli artması nedeniyle mobil üzerinden alışverişte Avrupa’yı yakalamak üzereyiz. E-ticaret sitelerinde kolay alışverişi merkeze alan yeniliklerin bu gelişimde önemli bir rolü var.”

“SEKTÖRDE İLKLERİ HAYATA GEÇİRDİK”

Morhipo.com olarak 2011 yılında 5 kişi ile e-ticaret dünyasındaki yolculuğa çıktıklarını bugün ise 200 kişilik büyük bir ekiple yollarına devam ettiklerini söyleyen Özer, Boyner Grup şirketlerinin gücünü arkalarına alarak sektörün bugünlere gelmesi için önemli projelere imza attıklarını vurguladı.“Sektöre ilk girdiğimizden bu yana farklı ve yeni olanın peşindeyiz” diyen Özer şöyle devam etti: “Türkiye ve dünyada ilk olarak sezon ve kampanya ürünlerini bir arada sunduk. Kampanya sitelerinden bizi ayıran bu özelliğimizin genel anlamda e-ticaret ekosistemini de geliştirmesini hedefledik. İlk kurulduğumuzda sezonun ciro içindeki payı yüzde 5’lerdeyken, şu an bu pay yüzde 45’e kadar yükseldi. Yeniliklerimizi hiç durmadan devam ettirdik. Türkiye’de omnichannel tecrübesini ilk yaşatan e-ticaret sitesi biziz, müşterilerimizi Boyner ve YKM Mağazaları’ndaki ‘Tıkla-Gel’ noktalarımızda ağırlıyoruz. Müşterilerimiz ürün değişimlerini bu noktalardan gerçekleştirip alışverişlerine devam edebiliyorlar. Yani tek başına online ya da offline değil, ‘All-Line’ olarak her kanalda müşterilerimize dokunuyoruz. Kısacası müşterilerimizin ihtiyaçları ve hayalleri, gelecek planlarımız üzerinde önemli rol oynuyor. ‘Tıkla-Gel’ dışında ‘Kapıda Ödeme’, ‘Tek Sepet’, ‘Hızlı Teslimat’ gibi hizmet ve uygulamalarımızla daha kolay ve mutlu bir deneyim yaşatmak adına çalışıyoruz.”Kapıda nakit ve kredi kartı ile ödeme yönteminin moda perakendede ilk kez Morhipo.com tarafından uygulandığını belirten Özer, “2015 yılının ilk yarısında toplam siparişlerimizin yüzde 14’ünde kapıda ödeme yöntemi kullanılırken bu ödemelerin yüzde 12’si nakit, yüzde 2’si ise kart ile gerçekleştirildi. 2016 yılının ilk yarısında ise kapıda ödeme oranı yüzde 15’e yükselirken bu oranın yüzde 12’si nakit, yüzde 3’ü ise kart ile ödemelerden oluştu” diyerek bu ödeme yöntemi ile ilgili verileri de paylaştı.Tıkla-Gel ile müşterilerine Türkiye’de 37 ilde 117 mağazada iade ve değişim imkanı sunduklarını kaydeden Özer, site geneli ile ilgili önemli verileri de katılımcılar ile paylaştı. Özer’in verdiği bilgilere göre Morhipo.com’un aylık trafiği 25 milyonu aşarken site üzerinden yıllık ortalama 7 milyondan fazla ürün satışı yapılıyor. 3 saniyede 1 ürünün satıldığı platformda ayrıca her gün 10 binden fazla koli kargoya veriliyor. Bir müşterinin sitede harcadığı ortalama süre ise 7 dakikadan fazla.

MODA DÜNYASINA YÖN VEREN BÜYÜK MARKALAR TEK ÇATI ALTINDA

Her hafta 100’den fazla yeni ürün ve modeli platformlarına eklediklerini ve yüzlerce markanın en özel ürünlerini aynı çatı altında bir araya getirdiklerini aktaran Özer, “Ziyaretçilerimize moda dünyasına öncülük eden büyük markaların her zevke ve tarza uygun tasarımlarını sunuyoruz. Agenda, People By Fabrika ve D By Divarese gibi markalar ile moda tutkunlarına çarpıcı stil vaat ediyoruz. Özel markaların ciro içindeki payı yüzde 12’ye yükseldi, 2016 sonunda ise bu payın yüzde 20’ye ulaşmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA