ESKİŞEHİR - DENİZ AÇIK

TCDD Eskişehir Eğitim Merkezinde Yüksek Hızlı Tren (YHT) makinistlerinin eğitiminde gelecek yıldan itibaren simülatör kullanılacak.

Demiryollarında kavşak konumda bulunan ve aynı zamanda kültür-eğitim kenti olarak bilinen Eskişehir'de 120 yıl önce kurulan Eskişehir Eğitim Merkezi, demiryollarına başta makinist olmak üzere pek çok personel yetiştiriyor.

Merkezin Müdürü Halim Soltekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıllık deneyime sahip ve 35 yaşın altında bulunan makinistlerden bazılarının YHT'de görevlendirilmek üzere seçildiğini söyledi.

Bu kişilerin eğitime alındıklarını anlatan Soltekin, "Eğitim merkezimizde 125 YHT makinisti yetiştirdik. Bunlar YHT hatlarında başarıyla çalışıyorlar. Tamamını biz yetiştiriyoruz. Bu eğitimlerde kullanılmak üzere aldığımız YHT simülatörünün geçici kabulünü yaptık. Simülatörün eğitim denemeleri yapılıyor. Simülatörlü eğitimlere 2017 yılında başlayacağız." dedi.

Soltekin, yeni nesil YHT'nin eğitimlerini de kendilerinin verdiğini ve söz konusu trenin "Hızlı Tren 80100" olarak isimlendirildiğini belirtti. Bu tren için de bir simülatörün olacağını dile getiren Soltekin, bunun fabrika kabulünün de yapıldığını ve gelecek yıl kurulumunun gerçekleştirileceğini bildirdi.

YHT makinisti de olan TCDD Eğitim Merkezi eğiticisi Kamil Esen de gelecek yıl hizmete girecek YHT simülatörünü heyecanla beklediklerini söyledi.

Simülatörlerin eğitimlerin vazgeçilmezi olduğuna işaret eden Esen, "Gerçek yaşamı birebir simüle ediyoruz. Yeni alınan YHT'ler için de simülatörleri getireceğiz. Bunlarda da eğitimler vereceğiz." diye konuştu.


Kaynak: AA