‘Yargıtay Başsavcısı soruşturma açabilir’ Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkındaki soruşturmanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülmesi gerektiğini söyledi. Coşar, Başbuğ’u yargılama ve tutuklama yetkisinin ise Anayasa Mahkemesi’ne ait olduğunu belirtti. Başbuğ hakkındaki tutuklama kararının kamu vicdanını son derece rahatsız ettiğini ifade eden Coşar, iddiaya konu suçun işlendiği yerin de Ankara olduğuna dikkat çekti.

TBB Başkanı Coşar, Başbuğ’u yargılama yetkisinin Anayasa Mahkemesi’ne ait olduğunu belirtti

‘Yüce Divan tutuklayabilir’

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğu yargılama ve tutuklama yetkisinin Anayasa Mahkemesine ait olduğunu söyledi. Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu da, Başbuğun Yüce Divanda yargılanması gerektiğini belirterek ve görev suçu tartışmalarıyla ilgili Suçun görevle ilgili olması demek, şüpheli veya sanığın suçu, kamu görevinden kaynaklanan yetkilerini kötüye kullanarak işlediğinin iddia edilmesi demektir dedi.

Coşar, yaptığı yazılı açıklamada, Başbuğ hakkında soruşturmanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yargılama ve tutuklama yetkisinin de Anayasa Mahkemesine ait olduğunu kaydederek iddiaya konu suçun işlendiği yerin Ankara olduğunu kaydetti.

Coşar, Kaçma, delilleri yok etme gibi ihtimali bulunmadığı düşünülmeden Başbuğ hakkında tutuklama kararı verildiğini, bunun da adil yargılanma hakkına açıkça aykırı olmasının yanı sıra kamu vicdanını da son derece rahatsız ettiğini de ifade etti.

Barodan çağrı

Ankara Barosu da, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, bakanlar, savcı ve hâkimlere çağrı yaptı. Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, Başbuğun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından soruşturulabileceği, yargılama ve tutuklama kararını ise Yüce Divanın verebileceğini vurgulayarak özel görevli savcı ve mahkemelerin, yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin üzerine olağanüstü güçler edinmiş dördüncü kuvvet olarak yerleştiğini kaydetti.

Görev suçu tartışmalarıyla ilgili olarak Feyzioğlu, Cumhurbaşkanlarının vatana ihanet etmek suçlamasıyla Yüce Divanda yargılandığını anımsattı. Feyzioğlu, Vatana ihanet etmek cumhurbaşkanının görevi değildir, ancak bir cumhurbaşkanı görevinin verdiği yetkileri kötüye kullanarak vatana ihanet edebilir. Bir başbakanın veya bakanın yolsuzluk yapması, onun görevi değildir, demek ki yolsuzluk suçlamaları görevle ilgilidir, bu nedenle Yüce Divanda yargılanmaktadır ifadelerini kullandı.

‘Öç alma mekanizması’

Soruşturma ve yargılamanın ne olursa olsun adalet mekanizmasının adil yargılama yapmaması durumunda öç alma mekanizması gibi çalışacağını kaydeden Feyzioğlu, Her öç, yeni öçler yaratır. Kısır döngünün kırılması için hukuk devletinden başka yol yoktur dedi.



cumhuriyet