DENİZLİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Denizli ziyaretine yönelik hazırlıklar ve programı hakkında AK Parti İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın Denizli'ye 25. resmi ziyaretini gerçekleştireceğini bildirdi.

Hazırlıkları tamamladıklarını, Denizli'nin en kalabalık mitingini yapma iddialarının bulunduğunu, katılım sayısında "beş sıfırlı, altı rakamlı bir sayıya ulaşmayı" hedeflediklerini aktaran Zeybekci, bugün Resmi Gazete'de ihracatçılara yeşil pasaport imkanı getirilmesine ilişkin düzenlemenin yayınlandığına işaret etti.

Bu uygulamayla 16-17 bin ihracatçının yeşil pasaport alabileceğini, Denizli'de de yaklaşık 240 ihracatçının yeşil pasaport alabileceğini anlatan Zeybekci, "İhracatçıya yeşil pasaportların ilkinin burada Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından verilmesini kendilerinden talep edeceğiz, uygun görürlerse yapacağız. Yarına yetiştireceğimize inanıyoruz." diye konuştu.

Zeybekci, millete hizmet etmekle görevli insanların imtiyazlı kimliklere, pasaportlara sahip olmasına karşı olduğunu, herkes için tek bir pasaportun olması gerektiğine inandığını ancak uygulamada bunun böyle olamadığını anlattı.

"İmtiyazlı bir pasaport alınması gerekiyorsa önceliğin ihracatçılarda olduğuna" işaret eden Zeybekci, şu bilgileri verdi:

"Millete hizmetle görevli memurlarımdan çok daha önce dünyayı hızlı bir şekilde dolaşması gereken, Türkiye'nin ürünlerini, hizmetlerini pazarlaması gereken ihracatçılarımız. Bu kapsamda geçen sene kanun çıkardık, ilgili yönetmeliği yayımladık. Ekonomi Bakanlığı olarak kimlerin bu pasaportu alacağıyla ilgili çalışmayı yaptık. İçişleri Bakanlığımız tarafından bizim verdiğimiz listeye göre yeşil pasaport verilecek.

Son 3 yıllık ortalama performansa göre 1 ile 10 milyon dolar arası ihracat yapan şirketlere 1, 10 ile 25 milyon dolar ihracat yapana 2, 25-50 milyon dolar arası ihracat yapana 3, 50-100 milyon dolar arasına 4 pasaport şeklinde düzenlediğimiz bir altyapı var. En kısa sürede de, inşallah 1-2 hafta içerisinde tüm Türkiye'de isim isim bunlar belirlenmiş olur ve verilir."

Bankaların kredide zorluk çıkardığı iddiaları

Bakan Zeybekci, bir gazetecinin "sicil affı düzenlemesine rağmen bazı bankaların esnafa kredi verirken zorluk çıkardığı yönünde şikayetler bulunduğunu" ifade etmesi üzerine siyasi iradenin bu konudaki kararlılığına rağmen "bürokratik" engeller çıkaranların bunun hesabını vereceğini dile getirdi.

Zeybekci, şöyle konuştu:

"Hükümet olarak karar alıyoruz, parlamentodan geçiriyoruz, sicil affı diyoruz, insanlarımızın bir kere daha başlaması ile ilgili bir imkan, bir fırsat yaratmak istiyoruz.

Siyasi iradenin bu konudaki kararlılığını kendi yorumlarıyla başka yere götüren bankalarımız, banka sorumlularımız, banka yönetimlerimiz bu konuda dikkat etsinler. Bununla ilgili sorumlulukları olur. Benim vatandaşlarımdan, esnafımdan, ihracatçımdan, sanayiciden, üreticiden, turizmciden herhangi birinin bu sicil affında elde ettiği hakkı birilerinin işgüzarlığıyla kullanamaması durumu olursa bunun hesabını verirler.

Şu anda hükümetimiz 250 milyar liralık bir kredi imkanı yarattı, dün itibarıyla bütün bankalarla protokoller imzalandı, bu iş bitti. Bugüne kadar da 70 milyar lira civarındaki kısmı kullanılmıştı. Hükümetimizin yaptığı bütün bu çalışmalar, bir işgüzarlıkla veya tedirginlikle, bürokrasi dediğimiz bir anlayışla kullanılamaz hale getirilirse bunun hesabını verirler. Bunun hesabını sorarız, kimsenin tereddüdü olmasın."

Muhabir:Mustafa Dermencioğlu,Mehmet Ali İlnem

Kaynak: AA