BURSA - VEDAT YÜCEBAŞ

Türkiye'de geçen yıl yerli patent başvurusunda yüzde 21'lik artış yaşandığı, bu ivmenin 2017'de de devam etmesinin beklendiği bildirildi.

Uluslararası Patent Birliği (UPB) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, son yıllarda gerek ekonomisi gerekse de istikrar ortamının olması dolayısıyla dünyanın takip ettiği bir ülke haline geldiğini vurguladı.

Kaya, geçen yıl yaşanan darbe girişimi gibi olumsuzluklara rağmen patent ve faydalı model başvurularının arttığını ifade ederek, temmuz ve sonrasındaki bir iki ayda daralma yaşansa da yılı genel anlamda iyi bitirdiklerini söyledi.

Geçen yılki yerli patent başvurularına ilişkin Kaya, "Hazirandaki başvuru sayısı 537 seviyelerine çıktı. Bu rakam 2014'ün aynı döneminde 414, 2015'te ise 416. Böyle bir artış son yılların rekoru sayılabilecek durumda. Ancak temmuz ayına baktığımızda bu rakam bir anda 325'e düşüyor. Ağustos ve eylülde dalgalanmalar görüyoruz. Aralıkta ise Türkiye, darbe girişiminin yarattığı o sıkıntılı ortamdan uzaklaşıyor ve önceki yıllara oranla daha yüksek bir yerli patent başvuru sayısı olan bin 398'i yakalıyor." diye konuştu.

Kaya, geçen yılın toplamına bakıldığında da yaklaşık yüzde 21'lik bir artış yakalandığını belirterek, "2016 yılı toplam yerli patent başvuru sayısı 6 bin 445 olarak gerçekleşti. Başvuru sayısı, 2015 yılında 5 bin 302, 2014 yılında ise 4 bin 554 olmuştu." dedi.

Patent ve faydalı model başvurusunda yakalanan ivmenin bu yıl da devam edeceğini vurgulayan Kaya, "Bizim insanımızın içinde çok büyük bir buluş icat potansiyeli var. Bizim toplumumuzdaki insanlar zeki. 2023 için hedefimiz yıllık 50 bin yerli patent başvurusunu yakalamak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA