Gentek Enerji Genel Müdürü Harun Bilirgen, enerji üretiminde kömür kullanımına karşı çıkmanın yanlış olduğunu belirterek, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de kömürün verimli ve çevreye en az zararlı şekilde kullanılmasını sağlayacak teknolojilerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Bilirgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de elektrik üretiminde kömür kullanımının kademeli olarak artırılmasının, doğalgaz ithalatını azaltacağını ifade etti.

Türkiye'de tespit edilmiş 13,5 milyar ton linyit rezervi bulunduğunu dile getiren Bilirgen, "Ülke rezervlerinin üçte ikisini oluşturan düşük kalorili linyitin verimli ve çevre dostu teknolojiler kullanılarak elektrik enerjisine dönüştürülmesi, ülke menfaatleri açısından oldukça önemli." dedi.

Bilirgen, Türkiye'de doğalgazın evsel kullanımının yaygınlaştırılması ve elektrik üretimindeki payının da kademeli olarak azaltılması gerektiğini vurguladı.

"Kömüre karşı çıkmak yanlış"

Son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın linyit rezervlerinin elektrik üretiminde değerlendirilmesi gerektiğine işaret ettiğini anlatan Bilirgen, bunun ülke menfaatleri için bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Bilirgen, Türkiye'de enerji üretiminde kömürün kullanılmasına karşı çıkmanın yanlış olduğunu belirterek, "Buna karşı çıkmak yerine gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kömürün en verimli ve çevreye en az zararlı şekilde kullanılmasını sağlayacak yöntem ve teknolojiler üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor." dedi.

Kaynak: AA