17-25 Aralık operasyonlarından sonra poliste başlayan görevden almalar yargıya sıçradı. Önceki gün HSYK 1 No’lu Dairede yapılan değişiklik ilk sonuçlarını verdi. Meclis’teki yasanın çıkmasını beklemeyen hükümet , ilk planda 20 hâkim ve savcının yerlerini değiştirdi. Ergenekon, Balyoz ve KCK gibi davaların ‘sembol’ savcıları görevden alınarak düz savcılık görevlerine getirildi.

Yargıdaki ilk değişiklik 17-25 Aralık operasyonları ile TIR durdurma ve İzmir’deki operasyonla ilgili yargı mensuplarını vurdu. Yargı operasyonunun bu değişiklikle sınırlı kalmayacağı, polis tayinlerinde olduğu gibi dalga dalga yaygınlaşacağı söyleniyor. HSYK’nun çok sayıda ilin başsavcı ve komisyon başkanını değiştirecek kararname hazırlığında olduğu tahmin ediliyor.

Adalet Bakanlığı, HSYK’da yapılan kritik değişikliğin ardından ‘yeniden yargılama’ için çalışmalara hız verdi. Bakanlık çevresinde eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun formülünün öne çıktığı söyleniyor.

Yargı kulislerine yansıyan bilgilere göre Ergenekon, Balyoz, KCK, Şike gibi yakın tarihe damga vuran davaların yeniden görülmesini sağlayacak formülün adresi Yargıtay olacak. Adalet Bakanlığı, Yargıtay Kanunu’nda değişiklik öngören çalışma üzerinde çalışıyor. İddiaya göre, Yargıtay Kanunu’na yeniden yargılamanın ‘Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu’nda yapılacağı ve genel kurulda ‘kıdemli hâkim’lerin görev alacağı maddesi eklenecek.

Böylesi bir değişim şu anlama geliyor: Yeniden yargılama gündeme gelince genel kurulda görev yapacak ‘kıdemli’ hâkimlerin hiçbirisi mevcut HSYK’nın seçtiği isimler olmayacak. Yeniden yargılamayı aralarında AK Parti ’ye kapatma davası açan Abdurrahman Yalçınkaya ile HSYK üyesi Ali Suat Ertosun’un da bulunduğu isimler yapacak.

radikal