Bir dönem aydınların ve gazetecilerin yargılanmaları için sık sık işletilen ve Türkiye’nin AİHM’de defalarca mahkum olmasına neden olan 301. madde yeniden devreye sokuldu. Akademisyenlerin açıkladığı barış bildirisinin ardından savcılıkların 301. maddeden soruşturma açmalarının ardından gazete dağıtımcısı Kadri Bağdu cinayetinin faillerinin bulunmamasını eleştiren avukat Tugay Bek de 301. maddeden hakim karşısına çıkacak.

Faili meçhul eleştirisine dava

Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı, Adana İl Emniyet Müdürlüğü’nün suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma sonunda Bek hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 301/2. maddesinden dava açtı. Başsavcılığın iddianamesinde Tugay Bek’in 14 Ekim 2014 tarihinde Adana’da öldürülen Azadiya Welat gazetesi dağıtımcısı Kadri Bağdu’nun ailesinin avukatı olarak takip ettiği Adana Başsavcılığındaki soruşturmaya ilişkin olarak yaptığı açıklamalara yer verildi. İddianamede, Bek’in, 8 Ocak 2015 tarihinde Evrensel gazetesine verdiği demeçte “faillerin hem polis hem yargı tarafından korunduğu” şeklinde, aynı tarihli Güneydoğu Ekspress isimle gazeteye ise “Savcılığın ve emniyetin ellerindeki imkanları kullanmadığı, polisin failleri yakalama konusunda geri durduğu, polisin Kobane eylemleri sırasında yaşanan IŞİD sloganları attığı göz önünde bulundurulduğunda bu düşüncenin haksız olmadığı, polisin çeteci zihniyet ile meseleyi değerlendirdiği, polisin çeteleri halkı sindirmenin bir aracı olarak gördüğü, çetecilerin karıştığı cinayetlerin gizlenme ve üstünün örtülmesi çabası içerisinde haraket ettiği” şeklinde beyanda bulunduğu belirtildi.

Bakanlık izin verdi

İddianamede, avukat Bek’in Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenen “devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçunu işlediği ileri sürülerek Adalet Bakanlığı’nın da Bek hakkında dava açılmasına izin verdiği belirtildi. Tarsus Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk imzalı iddianame mahkemece kabul edildi. Bek’in yargılanmasına 28 Ocak Perşembe günü Adana Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

Faili meçhul kaldı

Kadri Bağdu, Adana’nın Seyhan ilçesinde, 6-8 Ekim Kobane eylemlerinin ardından 14 Ekim 2014’te sabah saatlerinde gazete dağıtımı yaptığı sırada kasklı ve motosikletli bir kişi tarafından ensesinden vurularak öldürülmüştü. Bağdu’nun katledilmesinin üzerinden 15 ay geçmesine rağmen failler yakalanamadı.  Soruşturma kapsamında olay yerinin çevresindeki 52 mobese kamerasının kayıtlarının incelenmesinden bir bulguya ulaşılamadığı belirtildi. Avukatların taleplerini savcılık ‘gizlilik’ kararı gerekçesiyle reddederken bu durumu eleştiren avukat Bek hakkında soruşturma açılmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr