HAKKI KURBAN-ANKARA

Hükümet, "paralel yargı" tartışmalarının gölgesinde "Yargı Reformu Stratejisi"ni güncellemek için başlattığı çalışmalarda sona geldi. Emniyet'teki operasyonun yargıya da yansıyacağı iddialarının yoğunlaştığı bir döneme rastlayan son çalışmalarda, özellikle Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSYK) işleyişi üzerinde duruldu. Ramazan Bayramı öncesi düzenlenen toplantılarda atılması planlanan adımlar değerlendirildi.

Avrupa birliği sürecine uyum

Hükümet, AB ile müzakereler çerçevesinde "Yargı ve Temel Haklar" başlıklı 23. fasıl için beş yıl önce "Yargı Reformu Stratejisi"ni uygulamaya koymuştu. 11 amaç ile 103 hedeften oluşan taslak üzerinde son rötuşlar yapılıyor. Hazırlıklar önümüzdeki aydan itibaren devam edecek. Hükümetin planı, "Yargı Reformu Stratejisi"ni, Kasım ayı sonuna kadar bitirmek. Daha önce "güven veren adalet sistemi" vizyonuyla Stratejik Planı'nı devreye sokan hükümet, 2015-2019 Planı'nı da "yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı" perspektifine yönelik hazırlama kararı almıştı.

Paralel yargı da hedefte

"Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı", Strateji Belgesi Taslağı'nda birinci amaç olarak yer alıyor. Taslakta öne çıkan bazı hedefler ise şöyle:
- Yüce Divan yargılamalarına etkin bir kanun yolu incelemesi getirilecek.
- Askeri mahkemeler ve savcılıklar gözden geçirilecek. 
- Askeri mahkeme binaları, askeri yasak bölgeler dışına çıkartılacak.
- Hakim ve savcıların terfi sisteminin geliştirilmesi için HSYK tarafından çalışma yapılacak.
- Her yıl düzenli olarak yargı şurası toplanacak. 
- Adil yargılanma hakkının etkin şekilde güvence altına alınması için yargı teşkilatı ve yargılama süreçleri konusunda önlem alınacak.