ANKARA

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Afet Ve Acil Durum Eğitim Merkezinde (AFADEM), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) planlı '8x8 Amfibik Arama Kurtarma Araçları Teslim Töreni'ne katıldı.

Akdoğan, törende meydana getirdiği konuşmada, AFAD'ın 8x8 amfibik araçlarının hakkıyla dikkat çekecek özelliklere ehil olduğunu, vasıtaların uçmanın haricinde elden elden değme şeyi yaptığını vurguladı.

Birçok ülkenin envanterinde namevcut araçların, Türkiye'de kullanılmasının ehemmiyetli ortak okazyon olduğuna ayraç fail Akdoğan, Türkiye'nin kırık hattında bulunduğunu, sarsıntı riski yaşamış olduğu düşüncesince geleceğinin de bu gerçeklere gereğince kurulması icap ettiğini bildirdi.

'26 kampımızda yerimiz var'

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Türkiye'de şu anda 2 milyon 750 bin Suriyelinin bulunduğunu, kestirmece 270 bin yöresinde ferdin de kamplarda kalmış olduğu bilgisini verdi.

Akdoğan, Türkiye'de 26 kampın olduğunu, Öncüpınar'ın karşısında Suriye tarafında da başkaca 10 kampın bulunduğuna ayraç ederek, şu şekilde bitmeme etti:

'Bazen matbuat çalışanları soruyor, 'Geri dönüşlerle ilişik acemi kamplar mı yapıyorsunuz?' Yeni kamplara ihtiyacımız yok, bizim 26 kampımızda yerimiz var, kılıç bu sayının artmayacağını düşünüyoruz. Çünkü aldığımız değme ortak insana karşı, gene kamplardan ortak kişiyi Avrupa ülkelerine göndereceğiz. Bu akıbet mevrut heyetle baş başa 78 insan de Almanya, Hollanda, Finlandiya'ya derneşik muhacir adına gönderilmiş oldu. Yani Türkiye'de bu aynı artmayacak.'

Çadır kentlerin taşımalık kente dönüşümü

Akdoğan, akıbet devirde meydana getirilen taşımalık kentlere de değinerek, bunların dernek kentlerden dönüştürüldüğünü belirtti. Çadırda hayata devam etmenin bedava olmadığını, bunları da taşımalık kentlere yöneltmek düşüncesince arayışlarının bulunduğuna ayraç fail Akdoğan, şunları kaydetti:

'Bu sebepten dolayı birtakımı şehirlerimizde akıbet dönemdeki taşımalık çalışmaları, dernek kentlerin dönüşümüyle ilgili. Yoksa bu Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde alacağımız şahısların yerleştirilmesi düşüncesince ortak gerekseme değil, bunu da ilkin vurgulamak istiyorum.'

Afet bölgelerinde değme çeşitli toprak koşulunda fariza yapabilen 8x8 amfibik vesait planlı tatbikatla tanıtıldıktan sonraları 40 parça 8x8 amfibik anahtar AFAD il müdürlüklerine tasdik edildi.

Akdoğan da ortak amfibik arabanın direksiyonuna geçti ve anahtar üzerine bilim aldı.

Muhabir: İlkay Güder

Kaynak: AA