Makalede gerginliğin tırmanmasıyla olabilecekler ele alınırken, Akçakale halkının hükümete yönelik protestolarına da yer verildi.
 
Askeri müdahale Türkiye için risk oluşturuyor
Türkiye’de meclisin, yabancı ülkelere asker göndermesi için hükümete yetki veren tezkereyi kabul etmesi ile Suriye’ye askeri harekâtın yapılıp yapılmayacağı artık hükümetin takdirinde. Ancak BBC’nin değerlendirmesine göre, Suriye’ye yönelik askeri bir müdahale, Türkiye için ciddi riskler barındırıyor. Türkiye’nin askeri olarak Suriye’den üstün olduğu konusunda hemfikir olan uzmanlara göre, Suriye’nin hava savunma sistemleri, kimyasal ve biyolojik silahları, Şam yönetiminin Rusya ve İran ile ilişkisi, olası bir müdahalede Suriye’deki Kürtlerin durumu da Türkiye’nin aleyhine olan noktalar.
Suriye’nin olası bir askeri müdahalede en güçlü kozunun Rus yapımı hava savunma sistemleri olduğuna işaret ediliyor. Lübnan ordusundan emekli general ve uzman Hişam Cebir, Suriye ordusunun elinde çok gelişmiş 800 hava savunma füzesi olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’nin askeri hava gücü açısından Suriye’den güçlü olduğunu belirten Cebir, “Olası bir hava mücadelesinin sonuçlarını kimse tahmin edemez” diyor. Suriye’de askeri ateşe olarak çalışmış ve bölgedeki bazı askeri tesisleri ziyaret etmiş olan Prof.Esat Arslan ise hava savunma sistemlerinin öncelik sırasına göre Suriye’nin farklı yerlerinde konuşlandırıldığını, Tartus’taki Rus üssü gibi stratejik alanlara, radar sistemlerinin bulunduğu bölgelere ve hava kuvvetleri uçaklarının olduğu yerlere yerleştirildiğini belirtiyor. Suriye’deki askeri yapılanmayı yakından tanıyan fakat adını açıklamayan bir uzmana göre, Suriye’de Kesep yakınlarında, Hama ile Humus arasında, Süveyda, Tartus ve Şam olmak üzere 6 bölgede radar sistemleri bulunuyor.

 
120 uçak
Suriye ordusu için en büyük sorunun, başta elindeki uçaklar olmak üzere, askeri sistemlerin modernizasyonunun yapılmamış olmasına dikkat çeken bu uzman 2011’de Suriye’deki uçak ve helikopter filolarının yüzde 30’nun arızalı olduğunu söyledi. Aynı uzman, “Tüm bu eski sistemlere karşı Şam-Süveyda yolundaki doğalgaz santralının yakınlarında, hangarlarda hiç kullanılmamış Rus yapımı 120 uçak var” diyor.