ANKARA – Cezaevlerinde 60 gündür süren açlık grevine, açlık grevi başlatarak destek veren BDP , bu kararına ek olarak TBMM ’deki komisyonlara katılmama kararı aldı. Bu karar ihtisas komisyonlarının çalışmalarını etkilemese de yeni anayasa çalışmalarını yürüten Uzlaşma Komisyonu’nun durmasına neden olacak. Tüm siyasi partilerin görüş birliğine dayalı olarak karar alabilen Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na bir partinin temsilcisi üç toplantı üst üste katılmazsa, Komisyon’dan çekilmiş sayılıyor; bu da Komisyonun görevinin sona ermesine neden oluyor. 

Açlık grevi başlatarak, PKK / KCK tutuklularının cezaevlerindeki açlık grevlerine destek veren milletvekili sayısına 5 kişi daha eklendi. BDP’li milletvekilleri Özdal Üçer ile Emine Ayna’nın ardından bugün de Diyarbakır ’da açlık grevine BDP Eş Genel Başkanı ve milletvekili Gültan Kışanak; BDP’li milletvekilleri Adil Kurt, Sebahat Tuncel , Sırrı Süreyya Önder ; bağımsız milletvekili ve DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir katıldı. BDP açılık grevine fiili olarak destek vermenin yanı sıra bir farklı bir karar daha aldı. Buna göre, TBMM’deki komisyon çalışmalarına artık BDP katılmayacak. Açlık grevleriyle ilgili süreç sonuçlanıncaya kadar komisyon çalışmalarına, BDP’dan üye hiçbir milletvekili katılmayacak. 

Yeni anayasa çıkmaza girdi 

BDP’nin komisyonlara katılmama kararının en net etkisinin yaşanacağı komisyon yeni anayasa çalışmalarını yürüten Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda olacak. TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin eşit düzeyde temsilcilerinin yer aldığı Komisyonun karar alabilmesi için tüm partilerin mutabakatı gerekiyor; BDP’nin toplantılarda bulunmayacak olması, otomatikman, karar alma mekanizmasının sonu anlamına geliyor. BDP’nin kararı, Komisyonu karar alamaz hale getirmesinin yanı sıra fiilen de sonlandırabilecek. Komisyonun çalışma esaslarını belirlenirken, siyasi partilerden birinin çekilmesi ya da çekilmiş sayılmasıyla komisyonun görevinin sona ereceği üzerinde anlaşılırken, “En az üç toplantıya mazeretsiz katılmayan siyasi parti, Komisyondan çekilmiş sayılır” hükmüne de yer verilmişti. Buna göre, BDP mazeret bildirmeksizin üç toplantı üst üste Komisyon çalışmalarına katılmazsa ‘çekilmiş’ sayılacak; ‘çekilmiş’ sayılması halinde de Anayasa Uzlaşma Komisyonu dağılmış olacak. 

Çiçek dağılmayı önleyebilir 

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun dağılmamasının önünde tek engelin TBMM Başkanı Cemil Çiçek ’in taktiksel tutumunun olabileceği ifade ediliyor. Çiçek’in, BDP’nin, komisyon çalışmalarına artık katılmayacağını yazılı olarak bildirmemesi halinde Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun dağılmasını önleyebilecek. Komisyonun çalışma usullerine ilişkin düzenlemesinin öngördüğü “En az üç toplantıya mazeretsiz katılmayan siyasi parti Komisyondan çekilmiş sayılır” hükmünün yürürlüğe girmemesi için Çiçek tarafından Komisyon çalışmaları belirli bir süre ertelenebilir. Bu sürede de açlık greviyle ilgili sürecin sona ermesi ve BDP’nin tekrar çalışmalara dönmesi halinde sırat köprüsünden geçilmiş olur. 

BDP daha önce de rest çekmişti 

BDP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan çekilme yönünde daha önce de bir tartışma yaşamıştı. Hakkari ’nin Şemdinli ilçesinde PKK’lılarla kucaklaşma görüntülerinin ardından, kucaklaşan BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılacağı yönündeki açıklamalar üzerine BDP’liler Komisyon’dan çekileceğini resti çekmiş; ancak, bu karar uygulamaya konulmamıştı. 



Haber: CAN GÜLERYÜZLÜ 
Haber Kaynağı: Radikal