AK PARTİ Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yeni anayasa sürecinin olumlu sonuçlanacağını belirterek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun metin yazma çalışmasının ağır gitmesini eleştirmemek gerektiğini kaydetti. ‘’Yapılan kolay bir iş değil. İlk defa Türkiye, böyle bir sivil anayasa yapma iradesini sonuçlandırmaya, hayata geçirmeye çalışıyor. Tarihi bir süreç içinde olduğumuz için algılamakta sıkıntı yaşayabiliriz ama son derece önemli bir olay...’’ diyen Canikli, zaman sıkıştırması yapmamak gerektiğini ifade etti.

Tartışmalar komisyona yansımıyor

“Komisyon çalışmaları gayet iyi gidiyor ve olumlu sonuçlandıracaktır. Çünkü bu talep milletimizden geliyor” diyen Nurettin Canikli, “Yeni anayasa konusunda çok yoğun bir baskı var. Hiçbir siyasi parti bunu bozan konumuna düşmek istemez. O nedenle dikkat edilirse Meclis’te veya siyasi alanda çok keskin ve sert tartışmalar yaşanıyor ama bunların hiçbiri Komisyon’a yansımıyor” dedi.

Geri çekilene faturayı millet keser

Siyasetteki sert tartışmaların komisyona yansımamasının çok önemli olduğunu anlatan Canikli, “Hem Meclis’te hem de genel başkanlar düzeyindeki sert tartışmalar yansımıyor oraya. Çünkü kimse masadan kalkan veya bunu bozan taraf olmak istemiyor. Öyle olduğunda bunun siyasi faturasının ağır olacağını biliyor’’ dedi. Canikli, birinci tercih, yeni anayasanın 4 siyasi partinin katılımıyla yazılacak uzlaşma metninin ortaya çıkması olduğunu vurgulayarak, bunun A planı olduğunu kaydetti.

Her halükarda anayasa yapılacak

‘’Herkesin ve bizim tercihimiz bu. Ama diyelim ki böyle bir mutabakat sağlanmadığı takdirde, bu çalışmaların bittiği, yeni anayasa yapma çalışmalarının rafa kalktığı anlamına gelmiyor’’ diyen Canikli, A planının gerçekleşmemesi halinde B planının işleyeceğini belirterek ‘’Ama her halükarda B planıyla bu iş yapılacaktır. Bir veya iki partiyle...’’ görüşünü savundu.



Star