Bildiğiniz gibi yeni Ticaret Kanunu tam yürürlüğe gireceği sırada şeffaflık ve denetim hükümleri TBMM’deki dört siyasi partinin ortak kararıyla değiştirildi. Emekli maaşlarının artışı dışında hiçbir konuda anlaşamayan dört siyasi parti nedense küresel şeffaflık kurallarına uygun hazırlanan Ticaret Kanunu’nun değiştirilmesinde anlaştılar.

Böylece yeni kanunun şeffaflık ve denetim hükümleri değişti. Kanunu hazırlayan Prof. Dr. Ünal Tekinalp “Şayet Türk Ticaret Kanunu 2011’deki özgün halini koruyabilseydi Zarrab olayı bu boyutlu ve bu şekilde cereyan etmezdi. Çünkü Zarrab’ın tüm şirketleri denetime tabi olacağından denetçi sorumluluk altına girmemeye dikkat edecekti. İnternet sitesi ile ilgili değişiklikler yapılmamış olsaydı Zarrab ve arkadaşları bu kadar pervasız hareket edemeyeceklerdi. Çünkü birçok bilgiyi internet sitesine geçirmek zorunda kalacaklardı. En başta finansal tablolarını internete koyacağı için durum bir ölçüde şeffaflık kazanacaktı. IFRS’lerin 2500 şirkette uygulanması diğer şirketlere Vergi Usul Kanunu’nun demode ve piyasasının ihtiyaçlarına cevap vermeyen hükümlerinin hâkim kılınması ise başka bir ağır hasardır. Faturalarda yönetim kurulu üyelerinin adları bulunsaydı, bu kişiler adlarının bu şekilde bilinir halde olmasından çekinirlerdi. Bunlar Ticaret Kanunu’nun değiştirilmesinin ilk akla gelen hasarları” diyerek değişikliklerin bu ülkeye nasıl büyük bir maliyet getirdiğini belirtti.

Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza...

Bildiğiniz gibi CHP Grup Başkan Vekili Hamzaçebi ile Ak Parti Grup Başkan Vekili Caniklioğluyeminli mali müşavir (YMM) olarak biliniyorlar. Yeni Ticaret Kanunu’nun şeffaflık hükümlerinin değişikliklerinde bu ikili işbirliği yaparak TTK’nın 397 ve 400. maddeleriyle oynayıp sadece YMM’lere denetim yetkisi getirdiler. Ama bu son anda yapılan uydurma sistem çalışmadı.

Bunun üzerine bağımsız denetim dışı kalan şirketleri denetlemek için bu defa 6455 sayılı yasanın 80. maddesiyle TTK’nın 397. maddesine yeni bir fıkra eklendi ve denetçilerin Bakanlar Kurulu Yönetmeliğiyle tespiti yöntemi getirildi. Ve hazırlanan yönetmelikle denetçi olarak serbest muhasebeci, mali müşavirler ve YMM’lere yetki verildi. Ama serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin denetim yapmasına YMM’ler karşı çıkıyorlar. Hatta bu nedenle CHP, 6455 sayılı yasanın 80. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Bu arada Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın yoğun çalışmasına rağmen yönetmelik bir türlü çıkmadı. Yönetmeliğe, Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Yardımcısı Babacanve Maliye Bakanı Şimşek’in itirazları olduğu belirtildi. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan’ın “ilgili bakanlıklardan yazılı görüş alınmasını istediği” ileri sürülüyor. Kısaca YMM’ler tek başına denetim yetkisi istediğinden 110 bin şirket iki yıldır denetlenemiyor. Tabii bu arada küçük ortakların parasına ne oluyor kimse bunu bilemiyor.

[email protected]

Süleyman YAŞAR

http://www.duzceyerelhaber.com/Suleyman-YASAR/24745-Yeminliler-hukumeti-karistirdi#.VzV_1dNXTxk.facebook