CHP, tutuklu milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberalın tahliye edilmemesine yapılan itirazın reddedilmesi durumunda, Mecliste olup, yemin etmemekararı aldı. Sadece Oktay Ekşinin TBMM İçtüzüğü gereği yeminederek geçici TBMM Başkanlığı görevini üstlenmesi sağlanarak BDP ile aynı çizgide olunmadığımesajı verilecek. AYŞE SAYIN/UTKU ÇAKIRÖZER’in haberi
 

Kemal Kılıçdaroğlu, hukukçu kurmaylarıyla partisinin Meclis’te alacağı tavrı belirledi

‘CHP yemin etmeyecek’

© Ekşi’nin içtüzük gereği “yemin” ederek geçici TBMM Başkanlığı görevini üstlenmesi sağlanarak, “Meclis’in boykot edilmediği” ve BDP ile “aynı çizgide olunmadığı” mesajı verilecek.

AYŞE SAYIN/UTKU ÇAKIRÖZER

ANKARA - CHP, tutuklu milletvekilleri gazetemiz yazarı ve İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberalın tahliye edilmemesine yapılan itirazın da reddedilmesi durumunda, Mecliste olup, yemin etmemekararı aldı. Bu konudaki tek istisna, en yaşlı üyesıfatıyla geçiciTBMM Başkanı olan İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi olacak. Oktay Ekşinin TBMM İçtüzüğü gereği yeminederek geçici TBMM Başkanlığı görevini üstlenmesi sağlanarak, Meclisin boykot edilmediğive BDP ile aynı çizgide olunmadığımesajı verilecek.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün hukukçu kurmayları ve bazı MYK üyeleriyle toplanarak, tutuklu milletvekillerinin tahliyelerine yapılan itirazın sonuçlarına ve hükümetin bu konuda adım atıp atmamasına göre izleyecekleri yol haritasını belirledi. Toplantıda, tutuklu milletvekillerinin, TBMMnin 24. döneminin milletvekillerinin yemin töreniyle başlayacağı yarına kadar beklenmesi ve eğer yapılan itirazlara ret çıkmasıya da hükümetin somut bir adım atmaması durumunda izlenecek tavır masaya yatırıldı. KCK sanığı BDP destekli bağımsız milletvekillerinin tahliye taleplerinin reddedilmesini de dikkate alan CHP yönetimi, önceliğini yasal düzenlemedeğil, yargı yoluyla çözümlenmesiolarak belirledi. Toplantıda, iki milletvekiliyle itirazın yapıldığı üst mahkeme olan 14. Ağır Ceza Mahkemesinden de retkararı çıkması durumunda, hukuki seçeneklerin ne olabileceği tartışıldı. Edinilen bilgiye göre, bu konudaki en somut çözümün, Adalet Bakanlığının karar düzeltme isteminde bulunması olduğu ancak bu konuda hükümetin istekli olmayabileceği değerlendirmesi yapıldı.

B planı

Toplantıda en olumsuzsonuca göre izlenecek B planıda belirlendi. Edinilen bilgiye göre, BDPliler gibi Meclisi boykot ediyorlargörüntüsü vermek istemeyen CHP, bütün Mecliste olacak. Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis grubunu toplayarak izleyecekleri tavrı anlatırken, çözümü Meclis zeminindearadıklarını ancak tutuklu milletvekilleri tahliye edilene kadar mücadelelerini sürdürecekleri mesajı verecek. Yemin töreninde, CHP milletvekillerinin ismi okunduğunda vekiller yemin etmek için kürsüye çıkmayacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, yemin töreninde CHPnin Mecliste olacağını belirterek mücadeleyi Meclis zemininde sürdüreceklerini söyledi. Ayata, Ancak yemin meselesinde bir şey söyleyemeyiz, ondan sonrasının ucu açıkdemekle yetindi.

Yemin töreninde geçici TBMM Başkanlığı görevini üstlenecek olan Oktay Ekşi de Anayasanın ve Meclis içtüzüğünün hükümleri gayet açık ve burada öngörülen görevlerimi yerine getirmek durumundayım ve bu hükümlere uyacağım. Bu konuda yerleşik gelenekler var. Zaten milletvekilliği görevime başlayabilmek için birleşimin başında yemin etmem gerekir. Yemin edip görevime başlayacağım dedi. CHPnin izleyeceği tavırla ilgili soru üzerine de Ekşi, Ondan sonrası beni ilgilendirmez, ben Meclis başkanı olarak görevimi yapacağımdiye konuştu.

‘Bedel öderiz’

Öte yandan Kılıçdaroğlu, dün katıldığı Ayaş Dut Festivalinde Başbakan Tayyip Erdoğanın önündeki engelleri CHPnin kaldırdığını anımsatarak Şimdi millet oy vermiş, mahkûmiyet yok, kimse mahkûm olmamış, ama hayır sen gelemezsin... Buna ilk itiraz etmesi gereken kişinin, o demokrasi ve özgürlük söylemini dilinden düşürmeyen kişinin olması lazımdı. Demokrasi ve özgürlük sadece onun için değil” dedi. Demokrasi ve özgürlük için insanlık tarihinin ağır bedeller ödediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Eğer bir bedel ödenecekse, hazır olduğumu da söylemek isterim. Çekinmeyeceğiz, korkmayacağızHalkın iradesi her şeyin üzerindedir diyoruzdiye konuştu.


Cumhuriyet