Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 81 ilin tamamında envestisman dayanaklık etmek ofislerinin kurulduğunu belirterek, 'Yatırım dayanaklık etmek ofislerini, yatırımcının iş ve işlemlerini kolaylaştırmak düşüncesince kurduk. Yatırımcı müşterek ile gittiği devir dosdoğru bilgiye ulaşsın, işlerini kolaylıkla görebilsin' dedi.

Malatya'daki müşterek otelde planlı Fırat Kalkınma Ajansı 2016 yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı'nda mütekellim Yılmaz, Türkiye'nin dünkü tecrübesi kalkınma ajanslarının, akıbet 10 yılda yaşama geçirilen ehemmiyetli dünkü yapılardan bir tanesi bulunduğunu belirtti.

Şu anda 81 ile fariza verici 26 kalkınma ajansının bulunduğunu özetleyen Bakan Yılmaz, kalkınma ajansları sebebiyle elden merkezde yahut makul şehirlerde değil, kalkınmayı topu topu iklim sathına yaymayı hedeflediklerini vurguladı.

Tüm aktörlerin kalkınma sürecine engelleme edilmesi noktasında ajansların önemine ayraç fail Yılmaz, bu maksat kapsamında ehemmiyetli mesafeler alındığını kaydetti.

Kalkınma ajanslarının çözümleme gerçekleştirmek kabilinden aşırı ehemmiyetli müşterek misyonunun bulunduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, 'Ajanslarımız, yöreyle ilişik analizler yapıp, bilgiler üretiyor. Bilgi sahibi olmaksızın atılacak adımların aşırı müşterek tomar kandırıcı olma şansı yok. O nedenden ajanslar, özlük yerelinde ve civarında bilim üreten bölgeler biçimine geldi. Ajansların ürettiği bilgilerin minimum verdiği akçasal dayanaklık etmek derece ehemmiyetli olduğuna inanıyorum' niteleyerek konuştu.

Ajansların lansman mevzusundaki önemine de yer veren Yılmaz, ajansların envestisman fırsatlarını belirleyip yatırımcıyı cezbederek sahasına çektiğini, bu manada Türkiye'nin ciharıyek birlikte dobra müşterek network oluştuğunu ve müşterek manada lansman dair benek atışı karşılayıcı ajansların lansman dair meydana getirilen çalışmaların şimdi da ileriye götürülmesini istedi.

'Yatırımcının işini kolaylaştırmak düşüncesince dayanaklık etmek ofislerini kurduk'

81 ilin tamamında envestisman dayanaklık etmek ofislerinin bulunduğunu, bunların tamamını da yatırımcının işini kolaylaştırmak düşüncesince kurduklarını, rastgele müşterek envestisman düşüncesince yer temini, ruhsatname ve müsaade kabilinden diplomatik işlemlerden ötürü devir zamane işlerin uzayabildiğini aktaran Yılmaz, şöyleki bitmeme etti:

'Yatırım dayanaklık etmek ofislerini, yatırımcının iş ve işlemlerini kolaylaştırmak düşüncesince kurduk. Yatırımcı müşterek ile gittiği devir dosdoğru bilgiye ulaşsın, işlerini kolaylıkla görebilsin. Öte taraftan envestisman sonucu verdikten sonraları iş ve işlemleri bürokratik işlemlerini izleme edecek, kendisini şirketler gözetiminde asistan olacak müşterek düzenek oluşsun istedik. İlla hükümlere zorba ahkâm koymamız gerekmiyor. Her müşterek valimiz gerçekte bu işe müşterek yardımcısını görevlendirmesi lazım. Belirli ölçekteki yatırımların takip edeni hakeza yapılabilir. Sekreterya hizmetlerini envestisman dayanaklık etmek ofislerimiz sağlayabilir. 

Valilerimize çağrım şu, müşterek yatırımcının müsaade ve ruhsatname işlemleriyle ilişik topu topu ilgilileri ilbay yardımcısının başkanlığında müşterek masa başlangıcında toplayıp, topu topu şirketler bire müşterek anda toplanıp, o yatırımla ilişik değerlendirmeleri yapıp, müspet yahut negatif çabuk biçimde değişmeyen verip defa alalım. Böylece işler sürüncemede kalmasın. Yatırımcının da işi kolaylaşsın. Yatırımcı bizim giriş tacımız. Yatırım olmaksızın istihsal dış satım olmaz. Dolayısıyla yatırımcılara en uygulama biçimde asistan olmalıyız. Valilerimize hakeza müşterek tavsiyem var.'

Ajansların direkt akçasal dayanaklık etmek programları verdiğini hatırlatan Yılmaz, 2014 yılı sonu itibarıyla topu topu Türkiye'de 51 bin müracaat aldığını, bunlardan 14 binine dayanaklık etmek sunulduğunu, 2.7 bilyon teklik değerindeki destekle ise 4.7 bilyon teklik yatırımı harekete geçirdiklerini bildirdi.

Kaynak: AA