Merkez Bankası'nın verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü 7 Ekim ile biten haftada bir önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 754 milyon dolar azaldı.

Aynı dönemler itibarıyla yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse portföyü de net 15.2 milyon dolar azaldı.

Böylece, aynı haftanın sonunda yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki DİBS stoku 34.98 milyar dolar, hisse senedi stoku da 41.19 milyar dolar olarak hesaplandı.

Yabancı yatırımcılar hisse senedi ve tahvil piyasalarından çıkarken, aynı hafta içinde yurtiçinde yerleşiklerin de döviz satışları sürdü ve döviz hesapları bir haftada 1.6 milyar dolar gerileyerek, 146.4 milyar dolardan, 144.8 milyar dolara düştü.

Piyasa işlemcileri, özellikle dolardaki hızlı yükselişin yatırımcıları kâr realizasyonuna yönelterek, döviz hesaplarını TL'ye çevirmeye yönelttiğini belirtiyor.

Darbe girişiminin ardından dövizin hızlı tırmanması ile birlikte, 22 Temmuz haftasında yerli yatırımcıların döviz satışları 8.7 milyar dolar ile küresel finansal krizden bu yana en büyük düzeyine tırmanmıştı.

Kaynak: DHA