Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te, Kobani'de (Ayn el Arap) yaşananlar mazeret edilerek meydana gelen sellemehüsselam gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesine bağlı 17'si vakfedilmiş 34 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması başladı.

Güvenlik nedeni öne sürülerek Diyarbakır'dan Ankara'ya nakledilen davanın duruşması, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Bazı duyurulmayan tanıkların beyanının alınacak olması dolayısıyla duruşma, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapılıyor.

Duruşmaya vakfedilmiş sanıklar ile birtakım tutuklanmadan sanıklar, yan avukatları ve maktullerin yakınları katılıyor.

Duruşmayı Mehmet Metiner, Ayhan Sefer Üstün, Ahmet Gündoğdu, Metin Külünk ve Mahmut Kaçar'ın da aralarında bulunmuş olduğu birtakım AK Parti'li milletvekilleri de izliyor.

İddianameİddianamede Yusuf Er, Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un 7 Ekim 2014'te, Diyarbakır'da, yıldırı örgütü PKK/KCK mensuplarınca, 'DAEŞ üyesi oldukları' iddiasıyla saldırıya uğramış olduğu belirtiliyor.Maktuller ile vakada vurulan Er'in, atak karşı Bağlar semtinde ortak daireye sığındıkları, eylemi meydana getiren grubun yapının çevresini sardığı ve bu insanları aramaya başladığı dökme iddianamede, eylemcilerin, Er ile maktullerin 5 numaralı dairede bulunduğunu anlamaları üzerine, ortak bireyin aş damı balkonundan daireye girmiş olduğu ve içeridekilere silahla acı etmeye başladığı kaydediliyor.

Silahlı bireyin kapıyı açarak, grubun başka üyelerini de eve aldığı, eylemcilerin ikametgaha sığınanları linç ederek, coşkun ve etkileyici silahlarla yaralayıp üçünü kattaki camdan aşağılık attıkları, bir tanesini de sürükleyerek binadan hariç çıkardıkları ifade edilen iddianamede, aşağılık atık ve dirilik çekişen maktullere sopa, taş ve tekmeyle saldırıya bitmeme edilmiş olduğu aktarılıyor.

Olayda Er dışındakilerin öldüğü hatırlatılan iddianamede, ikametgahın tuvaletine sığınan ve ortak müddet ayırt edilmeyen Er'in hâlâ sonradan bulunduğu, darbedilerek ve stoper aletle yaralanarak buradan çıkarıldığı fakat Er'in, sanıkların elinden kaçmayı başardığı ve 500 m. derece gittikten sonradan bayılmış olduğu bildiriliyor.

İddianamede sanıkların, 4 maktulü 'canavarca hisle yahut cehennem azabı çektirerek öldürme' suçundan dörder, 'devletin birliğini ve diyar bütünlüğünü bozma' suçundan birer kat edinmek üzere, insanoğlu kat ağırlaştırılmış müebbet dam cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamede sanıkların, Er'in yaralanmasına bağlı de başkaca cezalandırılmaları istem ediliyor.

Kaynak: AA