Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, basında Bakanlığın sağlıksız su üreten damacana markalarını açıklamakta acele ettiği, yanlış sonuç açıkladığı, bazı firmaların aklandıkları yönünde haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.
Bakanlıkça yapılan açıklamanın dikkatlice okunması durumunda, dolum tesisinde problem olan firmaların saha verilerinin kamuoyu ile paylaşılmadığının anlaşılacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''Bu durum, firmaların sahadan alınan numunelerinde problem olmadığı anlamına gelmemelidir. Dolum tesisinde problem yaşanan firmaların piyasa ürünlerinde de benzer uygunsuzluklar tespit edilmiştir.
Denetimlerde, ülke çapında bin 200 saha denetim elemanı ve bin 500 laboratuvar personeli görev yapmıştır. Numuneler çok dikkatli bir şekilde çalışılmış, şüpheli durumlarda analizler tekrarlanmış veya üst düzey laboratuvarlarda teyit edilmiştir. Hiçbir firmanın ismi listeye yanlışlıkla yazılmamıştır."

Firmalara 1 hafta süre verildi
Dolum tesislerinden alınan ilk numuneye göre işlem yapıldığının belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:
"Buna göre gerekli yasal işlemler uygulanmakta, firmaya eksiklikleri anlatılmakta, eksikliklerin giderilmesi için 1 hafta süre verilmektedir. 1 haftalık süre zarfında firmalar alması gereken önlemleri aldıkları takdirde alınan kontrol numunesinin uygun çıkması gayet tabiidir..Bakanlığımız, şimdiye kadar kimseyi karalamaya çalışmadığı gibi şimdi kimseyi aklamaya da çalışmamaktadır. Daha önce uygunsuzluğu çıkan firmalar yakından takip edilmeye devam edilecektir.''

12 firmaya izin
İkinci kontrollerde damacana su üretimi durdurulan 12 firmanın problemini giderdiği için yeniden su üretimine başlamasına müsaade edildiği dile getirilen açıklamada, problemini gideremeyen 3 tesisin faaliyetinin durdurulduğu ve 5 firmayla ilgili karar verebilmek için de analiz sürecinin tamamlanmasının beklendiği bildirildi.

aa