GAZİANTEP - Kerem Kocalar

Sınır Tanımayan Doktorlar Suriye Program Direktörü Carlos Francisco, Sınır Tanımayan Doktorlar olarak Halep'te her geçen gün daha kötüye giden bir tabloyu gözlemlediklerini belirtti.

Özellikle haftalardır tıbbi ihtiyaçlara ulaşımın müthiş derece kısıtlandığına şahitlik edildiğini belirten Francisco, Sınır Tanımayan Doktorlar bünyesinde hizmet veren 30 doktorun Halep'in farklı bölgelerinde insanlara şifa dağıtmaya çalıştığını vurguladı.

Hastanelerin olmaması nedeniyle doktorların buldukları herhangi bir yerde sağlık hizmeti vermeye çalıştıklarına işaret eden Francisco, şöyle konuştu:

"Bölgede ilaç yok, ilaç olsa bile tedavinin yapılabileceği hastane yok. Yaralılar, şehirden ayrılamıyor. O yüzden durum daha berbat bir hal alıyor. Bundan sonraki süreçte bizler de nasıl yardım götürebileceğimizi kestiremiyoruz. Böyle giderse durum giderek çok daha trajik hal alacak gibi görünüyor. Bölgedeki doktorlar buldukları herhangi bir yerde sağlık hizmeti verilmeye çalışılıyor ve bu hizmette de bölgeye giden ulaştırılan son kaynaklar kullanıyorlar. Bu son kaynağın Halep'e gitmesinin üzerinden de bayağı zaman geçti. O yüzden daha ne kadar tedaviler yapılabilir bilmiyoruz."

"Her zaman zor koşullarda çalışıyoruz"

Sınır Tanımayan Doktorların kurulduğu günden itibaren sıkıntılı bölgelerde hizmet üretmeye çalıştığının hatırlatılması üzerine Francisco, "Her zaman zor koşullarda çalışıyoruz. Benim insani yardım alanındaki kişisel tecrübeme bakarsak eğer, bugüne kadar yaşadığım en büyük dram Halep. Bunun sebebi de şu: Bugüne kadar çalıştığımız yerlerde her zaman hastalara bir şekilde ulaşabiliyorduk ama şu anda içeride olup bitenleri dışarıdan takip etmek zorunda kalıyoruz. Olan biteni dışarıdan gözlemleyebiliyoruz ama hastalara ulaşamıyoruz. Bu da bizim için en temel problem şu anda. Kadınların nasıl doğum yapmak zorunda kaldıklarını, yaralıların onlara ulaşamadığımız için nasıl ölmek zorunda olduklarını dışarıdan görüyoruz. Bu da bizim için trajedinin en büyüklerinden." diye konuştu.

Francisco, Halep'teki sorunun çözümü noktasında dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan tüm insanlığın ses vermesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA