KIRKLARELİ

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı kışladan, zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan ve vatandaşlar tarafından otoyol girişinde durdurulan, 11'i tutuklu 28 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Kırklareli 1. Ağır Ceza Mahkemesince Halk Eğitim Merkezi salonunda yapılan duruşmada, eski Tuğgeneral Cemalettin Doğan ve eski Yarbay Latif Çiçek'in de aralarında yer aldığı 11 tutuklu sanıkla diğer tutuksuz bazı sanıklar hazır bulundu.

Başbakanlık adına avukat Halit Çokan'ın da katıldığı duruşma, bir önceki celsede savunması hazır olmadığı gerekçesiyle savunma yapmayan Doğan, bugünkü duruşmada savunmasını yaptı.

Üzerine atılan suçlamaları ve esasa ilişkin sunulan iddianameyi kabul etmediğini belirten Doğan, Türkiye tarihin dönüm noktası olan yargılamaların son aşamasına gelindiğini hatırlattı.

Kendisine "FETÖ'cü yaftası" yapıştırılmak istendiğini öne süren Doğan, görevi süresince hiçbir hukuksuz faaliyette bulunmadığını ileri sürdü.

Şahsına yönelik tüm iddialara cevap vereceğini dile getiren Doğan, o gece darbe teşebbüsünü televizyondan öğrendiğini iddia etti.

Sivil araç ve sivil kıyafetlerle birliğe gitmiş

Darbe gecesinin yaşandığı gün ailesiyle Bodrum'da olduğunu ve ailevi nedenlerle moralinin bozulmasından dolayı Lüleburgaz'a dönme kararı aldığını anlatan Doğan, birliğe sivil araç ve sivil kıyafetlerle gittiğini anlattı.

Dönerken de emir astsubayını arayarak kendisini sivil aracı ile alması yönünde talimat verdiğini aktaran Doğan, bunda bir kasıt aranmaması gerektiğini savundu.

O gece Lüleburgaz'a geldiğinde evine gidecek iken bir personelin arayarak bir emir geldiğini bildirmesi üzerine birliğine gittiğini ifade eden Doğan, kendisine kumpas kurulduğunu öne sürdü.

İfadelerinin ilk günden bu yana tutarlı ve samimi olduğunu iddia eden Doğan, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Darbe ile ilgili hiç bir bağım yok. O gece ben birliğe aranarak gittim. Ben birliğe geldiğimde tüm hazırlıklar yapılmış. Ben de 2. Mekanize Piyade Piyade Taburuna İstanbul'a gitmeleri için çıkış emri verdim. KOKTOD planı çerçevesinde bir suç unsuru varsa ben de o kişilerden şikayetçiyim. Diğer birliklere çıkış emrini ben vermedim. Ben evime giderken bir tuzak ile birliğe gittim."

Doğan'ın evinde yapılan aramalarda, yüzde 80'i FETÖ ile irtibatlı olduğu iddia edilen yaklaşık 150 kişinin bulunduğu listeye ilişkin ise bu listenin Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında terfi edecek olan personel isimlerinden oluştuğunu öne sürdü.

Doğan, kendisine yönelik bir algı operasyonu oluşturulmak istendiğini savundu. Doğan, erken terfi iddialarının da gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Mahkeme heyeti, Doğan'ın savunmasının alınmasının ardından, duruşmayı 21 Şubat'a erteledi.

Muhabir: Özgün Tiran

Kaynak: AA