Yargıçlar ve Savcılar Birliği(YARSAV), Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan(HSYK) izinler konusunda hâkim ve savcıların "havuç ve sopa' ikileminde bırakmaması uyarısında bulundu. HSYK tarafından hâkim ve savcılara yönelik yürütülen soruşturmalar konusunda bilgi talebinde bulunan YARSAV Başkanı Murat Arslan, "Maruz kalınan haksızlığın meslektaşlar nezdinde yeni HSYK'nın meslektaşlara haksızca, soruşturmalar sonucunda cezalar verdiği, tarafsız davranmadığı, bilinçli haksızlıklar yaptığı algısını yerleştirmiştir" dedi.
HSYK'nın hâkim ve savcıların yıllık, mazeret, hastalık ve refakat ile aylıksız izinlerini düzenleyen genelgelere YARSAV'dan itiraz geldi. 27 Mayıs tarihinde duyurulan genelgelerin yeniden değerlendirilmesi talebinde bulunan YARSAV Başkanı Murat Arslan, "Anayasal bir kurum olarak HSYK'nın tasarruflarında, tayin, terfi, yetkilendirme ve soruşturmalarında kendisine yakın olanlar kategorisi oluşturarak taltif, diğerlerini de ötekileştirerek bedel ödetmesi ve cezalandırması düşünülemez" dedi.

Arslan, HSYK'dan keyfiliği akla dahi getirmeyecek ciddiyet içinde, "güçlüler hukuku' yaratmadan, hâkim ve savcıları "havuç-sopa' ikileminde ezmeden, haklarındaki soruşturmaları açık, şeffaf ve adil olduğu konusunda kuşku uyandırmayacak şekilde sonuçlandırmasını beklediklerini ifade etti.

-YARSAV'A HSYK ŞİKAYETİ-

"Ağzı ile kuş tutsa' umutsuzluğunun yüreklerde yol açtığı burkuntunun, yargı örgütünü felç etme potansiyeli taşıdığına dikkat çeken Arslan, "Önce ezbere ve sonrasında yerleşik inanca dönüşen bu duygunun varlığına ve devamına izin verilmemelidir" dedi.

2007 yılında, Zeytinburnu ve Bağcılar Adliyelerinin sonrasında da Eyüp Ağır Ceza Mahkemeleri ve İş Mahkemelerinin Bakırköy Adliyesi ile birleştirildiğini anımsatan Arslan, "Bakırköy Adliyesi iş yoğunluğu açısından Türkiye'nin en büyük adliyesi haline gelmiştir. Birleşmenin sıkıntıları tamamlanmadan 2009 yılında yapılan teftiş sırasında iş yoğunluğu ve personel yetersizliği göz ardı edilerek mevcut Cumhuriyet Savcılarının yarısına yakını hakkında haksız soruşturmalar açılmıştır" dedi.

Soruşturmalara karşın HSYK'nın birçok hâkim ve savcıların savunmalarını dikkate almadan cezalar verildiği bilgisinin kendilerine ulaştığını ifade eden YARSAV Başkanı Arslan, "Maruz kalınan haksızlığın meslektaşlar nezdinde yeni HSYK'nın meslektaşlara haksızca, soruşturmalar sonucunda cezalar verdiği, tarafsız davranmadığı, bilinçli haksızlıklar yaptığı algısını yerleştirmiştir. Kuşku ve güvensizlik, yargı örgütüne hâkim olmuş ve adalet hizmetinin sağlıklı üretilmesi koşullarının tümden ortadan kalkması noktasına gelinmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

-ARSLAN ÜYELERİ HAKKINDA BİLGİ İSTİYOR-

Gayreti, titizliği ve çalışkanlığıyla tanınan Bakırköy Cumhuriyet Savcısı ve aynı zamanda YARSAV Üyesi Süleyman Aydın'a, sorumlu ve kusurlu olmadığı gelişmeler sonrasında yapılan eksik soruşturma sonucunda haksızca ceza verildiğini savunan Arslan, "Yargı kamuoyunda bu durumun haksızlık olarak algılandığı, önceki HSYK'nın haksızlıklar yaptığı tartışmalarının sonrasında seçilen yeni HSYK tarafından daha fazla haksızlıklar yapıldığı algısının değerlendirilmesi gerektiği açık olup, bu tür değerlendirmelerin önüne geçilmesi bakımından daha hassas davranılması ve adil ve objektif kriterlerin dikkate alınması konusunda uyarı yapmakla beraber üyemiz Süleyman Aydın hakkındaki soruşturma hakkında tarafımıza bilgi verilmesini talep ediyoruz" dedi.(ANKA)