Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun önceki günkü oturumunda görüşüp karara bağladığı boşanma davası Kayseri'de yaşandı. Babasının muhasebe bürosunda çalışan üniversite mezunu koca H.S., evliliklerinin üçüncü yılında boşanma davası açtı. Gerekçe olarak da karısı R.D.S.'nin, kılık kıyafetine özen göstermemesini, uyarmasına rağmen açık ve dekolte giyinmesini gösterdi. H.S. kendisine, 'Sen çirkinsin ben güzelim ' dediğini ileri sürdüğü karısından, 40 bin TL de manevi tazminat istedi. Kayseri 1'inci Aile Mahkemesi'nde görülen davada kadın da, kocasından şiddet gördüğünü iddia etti. R.D.S. kıyafetleriyle ilgili olarak ise 'Giyim şeklimde evlilikten önceyle, sonrası arasında bir fark olmadı ' diyerek, boşanmak istemediğini, boşanma kararı verilirse de asıl kusurlu kocası olduğundan kendisine 50 bin TL maddi, 50 bin TL de manevi tazminat ödemesini talep etti. 

'KOCASINI BAĞIŞLAMIŞTIR' 
Kayseri 1'inci Aile Mahkemesi, dava sonunda karı-kocanın birbirlerinden farklı yaşam tarzları olduğunu ve evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını belirterek boşanma kararı verdi. Mahkeme, kadının kocasından dayak yediği iddiasının kadının kardeşi tarafından ortaya atıldığını, bu nedenle inandırıcı olmadığını, doğru kabul edilse bile dayak olayının üzerinden 7 ay geçmesine rağmen kadının boşanma davası açmadığını belirterek, 'Kadın gördüğü bu şiddetten dolayı ortak yaşamı noktalamamış, yaşamı sürdürmeye devam etmekle kocayı bağışlamıştır ' diye yorumladı. Kadının giyim tarzı ve yalan söylemesinin dayakla eşit kusurlu olduğu da, mahkeme kararında şöyle yer aldı: 'Kadın, evlilik öncesindeki yaşam tarzı, kılık ve kıyafet serbestliğini devam ettirmiştir. Yapılan uyarıları ılımlı ve kısmen de olsa olumlu karşılamayarak, başına buyruk hareketlerini sürdürmüştür. Bu davranışlardan sonra kadının az kusurlu olduğunu iddia etmek mümkün değildir. ' 

KUSURLU OLAN KOCA 
Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, çiftin boşanması konusunda yerel mahkeme ile paralel düşünüp kararın bu yönünü onadı. Ancak evlilik birliği sırasında karısına şiddet uygulayan kocanın, dekolte giyinen kadına göre daha çok kusurlu olduğunu belirtti. Bu nedenle de kocanın kadına tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi. Yerel mahkeme ilk kararında direnince dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Kurul oy birliğiyle, yaşam tarzları ayrı olan çiftin boşanmasına ama kocanın daha kusurlu olduğundan uygun bir tazminat ödemesine hükmetti. Kayseri 1'inci Aile Mahkemesi, Genel Kurul'un kararı doğrultusunda kocanın kadına ödeyeceği tazminat miktarını belirleyecek. 

SABAH