Adalet Bakanlığı’nın verileri “erkek adalet” şeklinde tanımlanabilecek bir tablo ortaya koydu. Türkiye’de toplam 12 bin 481 hâkim ve savcı var ve bu toplam içinde erkek hâkim-savcıların sayısı kadınların üç katı. 9 bin 389 erkek hâkim-savcıya karşın sadece 3 bin 92 kadın hâkimsavcı var. 200 Cumhuriyet Başsavcısı arasında sadece bir kadın bulunurken, 287 ağır ceza mahkemesi başkanından sadece dokuzu, 131 adalet komisyonu başkanından ise sadece üçü kadın. 4 bini aşkın savcı içinde kadınların sayısı da 300 olarak belirlendi.

KADIN ELİ DÖRTTE BİR

“Adalet Teşkilatında Çalışan Kadınlara Yönelik Sayısal Bilgiler” başlıklı çalışma, kadının adaletteki yerinin halen çok gerilerde olduğunu ortaya koydu. Buna göre 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle Türkiye genelinde toplam hâkim savcı sayısı 12 bin 481. Bu sayı içindeki kadın hâkimsavcı sayısı 3 bin 92 iken, erkek hâkim-savcı sayısı bunun üç katından da fazla ve 9 bin 389. Başka ifadeyle hâkim-savcılar içinde erkeklerin oranı yüzde 75.2 olurken kadın hâkimsavcıların toplama oranı yüzde 25’in de altında kaldı ve yüzde 24.8 olarak kayda geçti.


Kadın savcılar yüzde yedi

Toplam sayıları 3 bin 92 olan kadınların hâkimlik veya savcılık mesleğine göre dağılımları da çarpıcı sonuçlar verdi. Türkiye genelinde kadın hâkim sayısı 2 bin 792, erkek hâkim sayısı ise beş bin 332. Erkek hâkimlerin oranı yüzde 66, kadın hâkimlerin oranı ise yüzde 34. Ancak iş savcılığa gelince, tablo daha da ürkütücü hale geliyor. Türkiye’deki toplam savcı sayısı 4 bin 357. Bunların sadece 300’ü kadın. Kadın savcıların toplam savcı sayısına oranı yüzde 7’de kalırken, erkek savcıların oranı ise bakanlık kayıtlarında yüzde 93 olarak yerini aldı.


KADINLAR YAZI İŞLERİNDE HÂKİM

2 bin 653 icra müdürü veya müdür yardımcısı bulunuyor. Bu grupta kadın müdür veya yardımcı sayısı ise 637’yi geçmiyor. Adalet teşkilatında kadınların sayıca erkeklerden fazla oldukları tek birim ise mahkemeler ile savcılıklardaki yazı işleri müdürlükleri oldu. Buna göre, adalette yazı işleri müdürü olarak görev yapan kadınların sayısı bin 879 iken, erkek yazı işleri müdürlerinin sayısı bin 784’te kaldı.


200 Başsavcıdan sadece 1’i kadın

“Erkek adalet” dedirtecek asıl rakam ise başsavcılarla ilgili. Türkiye genelinde 2012 yılı sonu itibariyle Cumhuriyet başsavcısı sayısı 200. Ancak bunlardan sadece biri kadın. Adliyelerdeki Adalet Komisyonları da erkeklere emanet. 131 komisyon başkanından sadece üçü kadın. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlarının sayısı 287 iken, kadın başkan sayısı sadece 9’da kaldı. Çocuk Ağır Ceza Mahkemeleri’nde de sonuç benzer; bu mahkemelerde yedi erkek başkana karşılık sadece iki kadın başkan görev yapıyor.

ADNAN KESKİN/ANKARA - Taraf