Yargıtay’ın ceza ve hukuk daireleri ile başsavcılığa ait yüz binlerce dosyanın bulunduğu arşiv binasının, 28 Ha zi ran 2010 gü nü Ankara’ya yağan şiddetli yağmur nedeniyle sular altında kaldığı ortaya çıktı. Zarar gören dava dosyaları kamuoyundan gizlendi. Bakanlıklar semtindeki Yargıtay Ek Binası’nda meydana gelen olaya, yağmur sularını yeraltından sevk eden kanalizasyon borularının yarattığı basınçla tali boruların patlamasının sebep olduğu belirlendi.

4 gün sonra tutanak hazırlandı

Arşivi teslim alan su baskınını Yargıtay görevlileri ve itfaiye ekipleri motopompalarla tahliye etti. Su tahliyesinin ardından yapılan incelemede Yargıtay’da incelenmeyi bekleyen birçok dosyanın zarar gördüğü anla şıl dı. Olay dan 4 gün son ra 2 Tem muz 2010’da Yargıtay Yazı İşleri Müdürü Adnan Öztaş ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Serdar Kütahya tarafından su baskınıyla ilgili tutanak hazırlandı. Hangi dosyaların zarar gördüğünün anlaşılamadığı, sel sularıyla parçalanan dosyaların ise ne ölçüde zarar gördüğünün tespit edilemediği vurgulandı.

Dosyaların güvenliği tartışması

Hukukçular, bu durumun kötü niyetli kişilerin ekmeğine yağ sürebileceğine değinerek “Ortadan kaldırılmak istenen dosyaların, zarar gören dosyalardan olduğu ileri sürülüp dosyalar ortadan kaldırılabilir” uyarısında bulundu. Bakanlıklar bölgesinde Yargıtay dışında başka kamu kurumlarının da bulunduğuna dikkati çeken hukukçular, su baskınından bu kadar zarar gören Yargıtay’daki dosyaların güvenliğinin de tartışılır olduğunu kaydetti. Şiddetli bir yağmurdan zarar gören dosyaların daha büyük bir afet karşısında nasıl korunacağı sorusu akıllara gelirken acil önlem alınması gerektiğinin altı çizildi.

İŞTE O TUTANAK

Zaman aşımından 15 bin dava dosyası düştü.

Bir yılda 15 bin dosyanın zaman aşımından düştüğü yüksek yargıda biriken dosya sayısı 1.8 milyonu aştı. Meclis'in, görüşülmeyi bekleyen dosyaları koyacak yer bulmakta zorlanan yüksek yargının iş yükünü hafifletmek için kabul ettiği yargı reformuna Köşk'ten de onay geldi. Yargıtay'a 6, Danıştay'a 2 yeni daire kurulması kararlaştırıldı. HSYK, Yargıtay ve Danıştay'ın üye sayısının artırılmasına ilişkin kanun kapsamında boş üyelikler için kesin aday listelerini açıkladı. Buna göre, Yargıtay için 4 bin 984 aday arasından 137, Danıştay için 544 aday arasından 61 üye seçileceği belirtildi.

HABER: İrfan GALİP DUMLU / ANKARA