Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, evlatlarının eşeysel organının falsolu sünnet kararı işlevsiz duruma geldiği nedeni öne sürülerek 260 bin teklik ödence talip ailenin açmış yer aldığı davayı reddeden domestik duruşma kararını bozdu.

Şanlıurfa'da birlikte aile, çocuklarını poliklinikte sünnet ettirdi. Sünnet sonrası çocuğun organında siyahlaşma, morarma ve kabuklaşma başlaması hesabına bebek birlikte kol film film ameliyata alındı.

Aile, poliklinikte meydana getirilen tıbbi yazık zımnında derinliğine devam eden tedavilere sunulan küsurat çocuğun, organının 3'te 2'sinin bulunmadığını, giriş kısmının ağız ağıza işlevsiz duruma geldiğini, tedaviler kararında çocuğun ağız ağıza iyileşip iyileşmeyeceğinin belgisiz bulunduğunu ve çocuğun cinsiyetini yitirdiğini tez ederek anne, ağababa ve bebek düşüncesince toplanmış 260 bin teklik maddesel ve ödence davası istemiyle sorun açtı.

Şanlıurfa 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, adli tababet raporunu esbabımucibe göstererek, ailenin iddialarının ispatlanamadığına ve davanın reddine değişmeyen verdi.

Kararın temyiz edilmesi hesabına dosyayı mülaki Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, domestik mahkemenin kararını bozdu.

Dairenin kararında, adli tababet raporunda 'sünnetin yapıldığı 10 Mayıs 2007'den çocuğun darülfünun hastanesine yatırılmış yer aldığı 29 Mayıs 2007'ye derece 19 güneş geçtiği, bu çağa kadar, sünnetin kontrolünün yapılıp yapılmadığının belgelenemediği, çocuğun penisinde nekrozun, sünnet sırasında birlikte tıbbi yürütüm yanlışı mı olmadan sünnet sonrası çıban bakımı ve pansumanın falsolu tamamlandıktan mı kaynaklandığının fark edilemediğinin' belirtildiği aktarıldı.

Kararda, bu nedenle, mahkemece bu mevzuda deyiş düzenlemeye cemaat ve kuvvetli birlikte üniversiteden, aralarında plastik cerrahi, bebek cerrahisi ve bevliye uzmanlarının bulunmuş yer aldığı bilimsel nitelikli kariyere iye 3 yabanlık uzman kurulundan mahkemeli doktorun kusurunun olup bulunmadığı konusunda, nedenlerini açıklayıcı, taraf, duruşma ve yargıtay denetimine makul birlikte deyiş katılması ve kararına gereğince değişmeyen verilmesi gerektiği vurgulandı.

Bu istikamet gözardı edilerek kalık incelemeye dayanılarak egemenlik kurulmasının kökler ve yasaya karşıt yer aldığı bildirildi.

Kaynak: AA