Yargıtay üyelerine tepki

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 86. kuruluş yılı etkinliği protesto nedeniyle başlamadan iptal edildi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve çok sayıda Yargıtay üyesinin davetli olduğu etkinlik öncesinde öğrenciler protesto eylemi yaptı. Dekan Prof. Hüseyin Altaş, slogan atılmayacağı yönünde söz veren öğrencileri salona aldı. Ancak öğrenciler salona girer girmez slogan attı. Kürsüye çıkan bir öğrenci, Yargıtayın 13 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz edilmesi davasında, kızın kendi rızasıyla ilişkiye girdiği için zanlıların cezasının düşürülmesini onamasını kabul etmiyoruzdiyerek Yargıtay üyelerini salonda istemediklerini belirtti. Olayların ardından okul yönetimi başka bir salonda alternatif tören yaptı. Kılıç ve Yargıtay üyeleri daha sonra fakülteden ayrıldı.

Karar yaşama aykırı

Yargıtay’ın N.Ç. kararına tepki gösteren Türkiye Barolar Birliği (TBB) “N.Çnin kendisine karşı işlenen tecavüz suçuna rızası ile izin verdiğini düşünmek ve kabul etmek hayatın olağan akışına ve gerçeklerine uygun olmadığı gibi suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan 765 sayılı kanununun sözüne, özüne ve amacına da uygun değildir” açıklamasını yaptı. Açıklamada, kararın kamu vicdanını ve hukuku incittiği belirtildi.

Bağış’tan garip yorum

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Yargıtay’ın kararı ile ilgili şöyle konuştu: Statükonun en sağlam bekçisi olan yargının durumu ancak son tecavüz kararıyla fark edildi. Belki bazı kesimlerce ilk kez fark edildi. Aynı çarpık mevzuatla yıllarca ekonomik reformlar baltalandı. Vuruşa vuruşa çekilenler yasaların labirentinde yüzlerce bubi tuzağı bıraktılar. Daha temizleyemedik. Reform çabalarımızı Mecliste engelleyen muhalefet bu süreçteki payını unutmamalıdır. Lamı cimi yoktur. Çözüm, AB standardında hukuktur.

‘Karar yasaya göre verildi’

Yargıtay 14. Ceza Dairesi Hâkimi Fevzi Elmas, kamuoyunda infial uyandıran N.Ç. kararının, yasalara göre verildiğini belirtti. TV8de canlı yayınlanan bir programa telefonla bağlanan Elmas, Vicdanınız rahat mı?” şeklinde soruya Biz incelediğimiz bütün dosyalarda gerek kanuna, gerek vicdana uygun olmazsa imza atmayız yanıtını verdi. Elmas, Dosya Yargıtaya geldiğinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu dosyayı inceleyerek tebliğname düzenlemiştir. Buradaki görüş de mağdurenin rızaen alıkonduğu yönündedir ve onama isteklidir. Daha sonra dairemizce de dosya incelenerek mağdurenin rızaen alıkonulduğu görüşü doğru bulunmuştur dedi. Kararın henüz kesinleşmediğini belirten Elmas, yerel mahkeme ve Yargıtay kararının ardından yapılan haberlerin N.Çye yeniden travma yaşattığını söyledi.




cumhuriyet