Van’da 9 Kasım 2011’de meydana gelen depremde 5.6 büyüklüğündeki depremde 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli davasında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yerel mahkemenin verdiği kararın onanması yönünde görüş bildirdi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın ardından hazırlanan iddianamede, hakkında 22,5 yıl hapis cezası istenen otel sahibi Tevfik Bayram,, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Cezayı az bulan müşteki vekilleri ile cezayı fazla bulan sanık avukatları, kararın bozulması talebiyle Yargıtay’a gitti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, her iki tarafın itirazını reddeden yerel mahkemenin verdiği hükmün onanması yönündeki görüşünü Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ne ve avukatlara iletti.

Dava dosyasını haziran ayında görüşecek olan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, avukatların taleplerini değerlendirerek hükmün onanmasına ya da bozulmasına karar verecek. Mağdur ailelerin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, “Yargıtay 12. Ceza Dairesi dosyayla ilgili duruşma gününü belirledi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesi de tarafımıza iletildi. Başsavcılığın tebliğnamesinde her iki tarafın temyiz itirazlarının reddi ile hükmün onanması istenmişr” dedi.

Hasar tespiti bile yaptırmadı

Mahkeme tarafından açıklanan gerekçeli kararda da otelin inşaat tekniği ve mevzuatına uygun olarak yapılmadığı, malzeme ve donatım bakımından da eksikliği bulunduğu, beton basınç dayanımının yetersiz olduğu belirtilerek, 23 Ekim’deki ilk deprem ile artçılardan etkilenen otele, hasar tespiti yaptırılmadan müşteri kabulü yapıldığı belirtilmişti.



vatan