Yargıtay Başkanlığı seçimlerine günler kaldı. Başkan adaylığı için adı geçen önemli isimlerden Ersan Ülker, “İktidarın seçtiği 160 üye ortak hareket ediyor, seçimlerin sonucu zaten belli, yeni başkan Nazım Kaynak”
dedi ve çekildiğini açıkladı

Hasan Gerçeker’in yaş hadddinden emekliye ayrılmasından sonra 2 Haziran’da Yargıtay’da başkanlık seçimi yapılacak. Seçimde 6. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul, eski Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 6. Hukuk Dairesi Başkanı Nazım Kaynak’ın yarışması bekleniyor. Başkanlık seçimi için adı geçen Ersan Ülker ise hem Yargıtay Başkanlığı hem de 2.5 ay sonra görev süresini dolduracağı Daire Başkanlığı seçimlerinden çekildiğini duyurdu.

‘Sonucu önceden belli seçim’

Ülker, VATAN’a yaptığı açıklamada adaylıktan çekilmesiyle kamuoyuna bir mesaj da vermek istediğini belirterek “Şimdi adaylığın bir anlamı da yok. Önceden seçim sonucu belli ise seçim olur mu?” dedi. Yargıtay’ın yapısını değiştiren yasanın çıkmasından sonra HSYK’nın seçtiği 160 yeni üyenin bugüne kadar yapılan Birinci Başkanlık Kurulu, Başsavcılık, Başsavcı Vekilliği ve yeni kurulan dairelerin başkanlıkları için yapılan seçimlerde hep “blok” halinde aynı oyu kullandıklarını anlatan Ülker “Birinci Başkanlık Kurulu Yargıtay üyeleri ile ilgili soruşturmalarda ve içtihadi birleştirme kararlarının alınıp alınmayacağına karar veren çok önemli bir kurul. Ama çok tecrübeli arkadaşlar aday olmasına rağmen seçilemediler. Üstelik bunlardan 2’sinin karşısında rakip de yoktu. Ama HSYK’nın seçtiği 160 kişi ve onlara yakın olan daha eski üyeler oy vermedi. 2 daire başkanı seçilemedi. Yerlerine başkaları seçildi” dedi. Daire başkanlıkları için yapılan seçimlerde de hep aynı tablonun ortaya çıktığını anlatan Ülker, şöyle devam etti:

‘160 taze güç’

“160 üye blok halinde hareket ediyor. İstemedikleri kişileri karşılarında rakip olmasa bile seçtirmiyorlar. Bu noktaya nasıl gelindi? Asıl önemli olan o. Önce yeni yasal düzenlemelerle Yargıtay’daki ceza daireleri dosya bakımından şişti. Biz daha önce kesinleşmiş dosyalara bakmaktan devam eden davalara bakamadık bir süre. Dosya sayısı böyle şişince çözüm olarak 160 yeni üyeyi ‘taze güç’ olarak seçtiler.”

‘4 aydır dosya açmadılar’

“Ama ne yazık ki 4 aydır bu arkadaşların büyük kısmı dosya kapağını dahi açamadılar. Çünkü çalışacakları fiziki mekan yok. Ama bu üyeler Yargıtay’daki seçimlerde pekala oy kullanabiliyorlar. Böylece Yargıtay’da büyük bir etkinlik kurdular. Siyasi iradenin belli bir maksada yönelik bir davranışıydı.”

‘Başkanlık seçimi için seçildiler’

“Normalde HSYK, dairelere fiziki mekan sağlanmadan bir seçim yapmazdı. Ama arkada bir takım hesapları yapanlar bu takvimi işletmek zorundaydılar. Birinci Başkanlık, Başsavcılık seçimleri fiziki mekanı bekleyemezdi.”

SEZER SEÇMEMİŞTİ

11. Ceza Dairesi Başkanı Ülker, Yargıtay Başsavcılığı seçiminde açık ara birinci olmasına rağmen eski Cumhurbaşkanı Sezer, Ülker’in yerine Abdurrahman Yalçınkaya’yı atamıştı. Ülker, eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında açılan davaların Yargıtay’da birleştirilmesine karar veren heyetin başkanlığını yapmıştı. Ülker, Yargıtay’ın yapısı değiştirilmeden önce, Başkanlık için en çok şans verilen adaylardan biriydi.

Vatan