Modern dünyada sadece bir iş başvurusunda dahi sabıka kaydı belgesine gereksinim duyulabiliyor. Bu neden ile de günümüz modern Türkiye’sinde sabıka kaydı belgesine ilişkin olarak Adalet Bakanlığı’na yoğun bir talep bulunuyor. Öyle ki tüm Türkiye genelinde bir gün içerisinde vatandaşlar tarafından Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına 45 binden fazla sabıka kaydı sorgulama başvurusunda bulunuluyor. Bu durum Adalet Bakanlığı’nın kurumlarında işleyişin ağırlaşmasına, vatandaşların işlemlerini çok daha uzun süreler içerisinde yapabilmelerine ve yoğun bürokrasi işlemleri ile uğraşmalarına yol açıyor.



 Günümüz Türkiye’sinde Adalet Bakanlığı’nın kurumlarında ortaya çıkan bu yoğunluk dolayısı ile gelişen internet teknolojisinin sunduğu online hizmetlerden yararlanarak vatandaşların artık internet üzerinden sabıka kaydı sorgulama işlemleri yapabilmeleri de sağlanabiliyor. İnternette sabıka kaydı sorgulama işlemleri 2008 yılında Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından geliştirilen e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. İnternette bulunan tüm devlet hizmetlerini tek bir portal üzerinde toplayan e-Devlet sistemi üzerindeki Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranı üzerinden sabıka kaydı sorgulama yapabiliyor.

 Vatandaşlar ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak e-Devlet sistemine giriş yapabiliyor ve e-hizmetler kategorisinde bulunan Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’  ekranını kullanarak sabıka kaydı sorgulama yapabiliyor. Bu sorgulama için sayfada yer alan uyarıların dikkatlice okunması ve onaylanması ile birlikte ‘kurum türü’, ‘belgenin neden verileceği’ ve ‘belgenin nereye verileceği’ bilgilerinin eksiksiz olarak girilmesi gerekiyor.

Sabıka kaydı belgesinin e-Devlet sistemi üzerinden alınması fark etmeksizin resmi devlet kurumları ve özel kuruluşlar ile yapabileceğiniz işlemlerde yasal geçerliliği olması sayesinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sabıka kaydı belgesi ile sıklıkla karıştırılan ve yaygın olarak biliniyor olmasına karşın Genel Bilgi Tarama (GBT) birimi tüm vatandaşların kaydının bulunduğu bir birimdir. GBT birimi İçişleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veren tüm vatandaşların bilgilerinin yer aldığı bir sistem olması sayesinde Jandarma, Sahil Güvenlik, Gümrük Müsteşarlığı ve Emniyet Teşkilatı tarafından her türlü duruma karşı kişi hakkında ayrıntılı bilgilere yasal hakla GBT sorgulaması yapılarak ulaşılabiliyor.

 Suçlu olsun ya da olmasın her vatandaş ile ilgili olarak anayasadan aldığı hak ile bilgi topladığından birimde yer alan tüm veriler yasal bir statüye sahiptir. GBT sorgulamaları Jandarma, Emniyet Teşkilatı, Sahil Güvenlik ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilebiliyor. Her şüpheli duruma yönelik olarak bu kurumlar tarafından GBT sorgulama yapma hakkı yasal olarak bulunuyor. Dijital ortamda yapılan bir diğer online sorulama işlemi ise Yargıtay’da bulunan dosya için yapılabilen Yargıtay dosya sorgulamadır.

 Yargıtay dosya sorgulama dijital ortamda bulunan Yargıtay internet sayfasındaki ‘Yargıtay Dosya’ ekranından ‘il adı’, ‘mahkeme tür’, ‘mahkeme’, ‘mahkeme esas no’, ‘mahkeme karar no’ ve ‘savcılık esas no’ bilgileri girilerek, yapılabiliyor.


Milliyet