Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 25 Aralık soruşturmasında görev alan eski savcı Muammer Akkaş ve eski hakim Süleyman Karaçöl'ün "görevi kötüye kullanma ve ihmal" suçundan yargılandıkları davada, Akkaş hakkında "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçundan da yargılama yapılması ihtimali nedeniyle görevsizlik kararı vererek, dosyayı Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderdi.

25 Aralık soruşturmasında görev alan eski savcı Muammer Akkaş ve eski hakim Süleyman Karaçöl'ün "görevi kötüye kullanma ve ihmal" suçundan yargılandıkları davaya Yargıtay'da başlandı. 

Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktığı davaya, sanıklar Karaçöl ve Akkaş'ın avukatları ile bazı müdahiller ve avukatları katıldı. 

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Kenan Zeybek, söz alarak görevle ilgili bir talepte bulunacaklarını belirtti. 

Savcı Zeybek, Akkaş hakkında "görevi kötüye kullanma", Karaçöl hakkında "görevi ihmal" suçları nedeniyle son soruşturmanın açılmasına ve dosyanın yetkili ve görevli Yargıtay Ceza Dairesi'ne gönderilmesine karar verilmesi sonucunda Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ndeki bu kamu davasının açıldığını hatırlattı.

Sanıklara isnat edilerek dava konusu yapıldığı anlaşılan eylemler nedeniyle sanıklar hakkında "gizliliğin ihlali" suçundan ilgili Türk Ceza Kanunu (TCK) maddelerinin uygulanma ihtimali bulunduğu ve her iki sanığa isnat edilen bu eylemler arasında hukuki ve fiili irtibat olduğunun anlaşıldığını belirten savcı Zeybek, bu suçun da Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin görev alanına girdiğini kaydetti. 

Zeybek, ceza daireleri arasındaki iş bölümüne göre görevsizlik kararı verilerek dava dosyasının Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderilmesine karar verilmesini istedi. 

Yasin Abdullah Kadı ve diğer mağdurların avukatları, savcının talebine katılmadı. 

- Sanık avukatları

Karaçöl'ün avukatı Gökhan Gökalp, Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin son soruşturmasında, Karaçöl hakkında, iddia makamının "soruşturmanın gizliliğini ihlal" iddiasına yönelik lehte veya aleyhte bir delil toplanmadığını söyledi.

Gökalp, müvekkili yönünden herhangi bir delil toplanmaksızın, iddia makamının, müvekkilin bu yönde de cezalandırılması talebinin usul ve yasaya aykırı olduğunu savunarak, "Müvekkilim tek bir suçtan yargılanmaktadır. Yargılamanın bu suç kapsamında devam etmesini talep ediyoruz" dedi. 

Muammer Akkaş'ın avukatı Lütfü Alacaoğlu da müvekkilinin halen 2802 sayılı Kanun kapsamında birinci sınıf hakim ve savcı teminatında bulunan bir cumhuriyet savcısı olduğunu söyledi. 

Alacaoğlu, son soruşturma kararının TCK'nın 257. maddesi gereğince görevi kötüye kullanma ve ihmal suçları yönünden oluşturulduğunu belirterek, dosyanın bu kapsamda ilk derece mahkemesi sıfatıyla yargılama yapılması için Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderildiğini kaydetti.

Müvekkiline isnat edilen suçların kapsamının belirli olduğunu ifade eden Alacaoğlu, birinci sınıf hakim, savcı statüsündeki bir yargı mensubunun yargılanmasıyla ilgili, Yargıtay Kanunu'nun görevlendirmesiyle bu vakte kadar verilmiş ve kesinleşmiş kararlar bulunduğunu dile getirdi. Alacaoğlu, iddia makamının söz konusu mütalaasının dayanağının açık ve net olmadığını da savunarak, talebe katılmadıklarını bildirdi.

- Heyet görevsizlik kararı verdi

Yargıtay 5. Ceza Dairesi Başkanı Bahri Demirel, verilen ara kararın ardından, iddia makamının talebiyle ilgili kararı açıkladı. 

Araştırılması gereken başka bir husus olmadığından duruşmaya son verildiğini bildiren Demirel, Muammer Akkaş'a isnat edilen fiiller arasında "görevi kötüye kullanma suçu" yanında TCK'nın "soruşturmanın gizliliğini ihlal etme suçu"nun da oluşma ihtimali bulunduğunu belirtti.

Bu suçla ilgili müeyyidenin, görevi kötüye kullanma suçundaki müeyyideden daha ağır olması nedeniyle Yargıtay Kanunu uyarınca Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin görevsizliğine karar verildiğini bildiren Demirel, sanık Akkaş'ın eylemlerine uyan TCK'nın 285/1-4. maddesi uyarınca yargılama yapılmak üzere dosyanın görevli Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderilmesine oy birliğiyle karar verildiğini bildirdi.

Heyetin gerekçeli kararı yazmasının ardından dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderilecek.

 

Kaynak : AA