Yargıtay Başkanı Ali Alkan, yeni anayasanın bir-iki partinin anlaşmasıyla yapılamayacağını söyledi.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Ceza Yargılamasında Yasa Yolu Olarak Temyiz ve İtiraz Kurulu Sempozyumu’nun başında gazetecilerin çözüm süreci ve anayasaya ilişkin sorularını yanıtladı. Çözüm sürecine ilişkin soruya yanıt veren Alkan, Türkiye’ye acilen barışın gelmesine ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bu durumun sonsuza kadar sürdürülerek varlığını devam ettirebilmesi mümkün değil. Barış sürecinin sonuca ulaşma mecburiyeti var. Tarafların fedakarlıklar yaparak ortak bir sonuca ulaşması lazım” şeklinde konuştu.

Yeni anayasa yapımını değerlendiren Alkan, yeni anayasaya olan ihtiyacın toplumun tüm kesimleri tarafından kabul edildiğini dile getirdi. Hazırlanan yeni anayasanın mutlaka toplumsal mutabakatla gerçekleşmesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Yargıtay Başkanı, “Kamuoyundan öğrendiğimiz kadarıyla bir-iki partinin anlaşmasıyla yapılacağı ifade ediliyor. Böyle bir anayasa yapılması halinde bunun hemen ertesi gün toplumsal mutabakatı sağlamadığı için yine meşruiyeti tartışılır hale gelecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Alkan, siyasi dinamiğin bunu çözmeye yeterli ve ehil olduğunu dile getirdi. Gazetecilerin yeni anayasa ile ilgili kırmızı çizgilerinin ne olduğuna ilişkin sorusu üzerine Alkan, “Uluslararası sözleşmeler, evrensel hukuk ilkelerini kapsaması, özgürlükçü bir anayasa olması lazım. Kırmızı çizgimiz, uluslararası sözleşmeler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ilkelerinin esas alınmasıdır” dedi.(ANKA)