ANTALYA -Hatice Özdemir

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yargıda meslektaşlarının karşılaştığı sorunlardan birinin yargıdaki seçim süreci olduğunu belirtti. Bu sorunun yıllardan beridir süre geldiğini dile getiren Kılıç, gerek Yargıtay'da gerekse Danıştay'da çok seçim sürecinin var olduğunu kaydetti.

Bu sürecin meslektaşlarının zamanını almasının yanı sıra çeşitli olumsuzları da bulunduğunu ifade eden Kılıç, "Yargıdaki seçimler çeşitli gruplaşmalara, ayrışmalara sebep oluyor. Bu ayrışma da hiç şüphesiz yargının fonksiyonunu olumsuz yönde etkiliyor. Yargıdaki seçim sistemini en aza indirmenin yolları üzerinde konuşmak ve durmak lazım" diye konuştu. 

Yargıtay ve Danıştay başkanlığı gibi alanlarda seçim, diğer alanlarda ise objektif prensiplerde anlaşılarak seçim olmadan belirlemeler yapılması gerektiğini anlatan Kılıç, seçim sisteminin yargıyı olumsuz etkilemeden atlatılabileceğine dikkati çekti.

Seçim sürecinde karşılıklı kırılmalar olduğunu, bunların da çalışmaları etkilediğini dile getiren Kılıç, "Olumsuzlukları işine yansıtmayan arkadaşlarımız da var ama genel olarak bakıldığında bu seçim sistemleri maalesef yargıyı olumsuz yönde etkiliyor" diye konuştu. 

Bireysel başvurular

Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'ne son zamanlarda bireysel başvuru sayısında önemli artış olduğunu, şu anda 9 bin civarında dava açıldığını belirtti. Dava dosyalarından yaklaşık 4 bininin bitirildiğini ancak geride hala 5 bin civarında dosyanın beklediğini anlatan Kılıç, şöyle devam etti:

"Anayasa Mahkemesi'nin zamana ihtiyacı var. Bu zamanı da şu anda kullanıyor. Bireysel başvuru konusunda 1 yılı doldurduk. Artık sistem oturdu. Bundan sonra yapılan başvuruların çok daha hızlı şekilde sonuçlanması konusunda beklentilerim var."

Amaçlarının Anayasa Mahkemesi'nin etkin denetim yapması olduğuna işaret eden Kılıç, "Etkin denetimi yapabilirsek, özellikle uluslararası bazı kuruluşlar nezdinde Anayasa Mahkemesi'nin ve Türk hukukunun prestiji açısından önemli bir gösterge olacak. Bütün gücümüzle çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Çok yakın bir zamanda daha olumlu sonuçlar ifade edebileceğimi söyleyebilirim" diye konuştu. 

Haberal ve Balbay'ın başvurusu

Kılıç, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın uzun tutukluluk nedeniyle yaptıkları bireysel başvurular konusunda ise "Süreç nedir, ne değildir ben de bilmiyorum. Neden bilmiyorum çünkü ben bu davalara girmiyorum ama arkadaşlarımız çok ciddi ve özverili çalışıyorlar. Kısa sürede neticeye bağlanır diye düşünüyorum" ifadesini kullandı. 

Kabul edilebilir nitelikte gördükleri bütün başvuruları Adalet Bakanlığına gönderdiklerini, bu konuda ne düşündüklerini sorduklarını anlatan Kılıç, bakanlığın da yasal olarak 1 aylık süresi bulunduğunu, eğer yetiştiremezlerse ikinci ayı talep ettiklerini belirtti. 

Kılıç, yapılan bireysel başvurularda kamuoyunda dikkat çekebilecek kişiler de bulunduğunu ancak başvuru sahiplerini incitmemek adına isimleri telaffuz etmediklerini sözlerine ekledi.