Daha önce AKP hükümetinin hoşuna gitmeyen işler yapanları sürgüne gönderdi

12 Eylül referandumundan sonra oluşturulan yeni HSYK, yargıda yaklaşık 7 bin hâkim ve savcının yerini değiştirdi. Yargıda ödül-cezauygulaması da yürürlüğe girdi. Örneğin, kozmik oda soruşturması... Bülent Arınça suikast girişimi iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulunun kozmik odalarında arama yapan ve günlerce burada çalışan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Kadir Kayan, Yargıtay üyeliğine atandı.

Ödül-cezasistemine uyacak diğer örnekler ise şöyleydi: İsmailağa ve Gülen cemaatlerine yönelik soruşturmayı yürüten dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaneri arayarak böyle soruşturmaların insanın başını derde sokacağıuyarısında bulunan Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Çetin Şen, Yargıtay üyesi oldu. Yargıtaya üye yapılan başka isimler ise hâkim ve savcıların telefonlarının dinlenmesi kararlarını aldıran adalet başmüfettişleri Mehmet Arı ile İbrahim Kır oldu. HSYK Başmüfettişliğine atananlar arasındaki Nihat Hırka ismi dikkat çekti. Nihat Hırka, bu atamadan önce Hopa Savcılığı görevini yürütüyordu ve Hopada yaşanan olaylara ilişkin 4 kişi hakkında dava açmıştı.

Hükümetin Kürt açılımı kapsamında Kandil ve Mahmurdan gelen 34 PKK üyesi için Haburda çadır mahkemesi kurduran Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak İzmire başsavcı oldu. Görev yeri olan Silopiden zırhlı araçlarla Habura getirilen ve PKK mensuplarını sorgulayıp serbest bıraktığı için tepki gösterilen Silopi Hâkimi Asabil Yırtıcı ise Sakarya Akyazıda görevlendirildi.

Ergenekon, Balyoz ve Şike soruşturmalarını yürüten savcılar sırasıyla Cihan Kansız, Savaş Kırbaş ve Mehmet Berk de başsavcı vekilliği görevlerine getirildi.

İstenmeyen yargıçlar

Yapısı değiştirilerek yeniden oluşturulan HSYK, daha önce hükümetin hoşuna gitmeyen işler yapan savcı ve hâkimleri sürgüne gönderdi.

Hasan Erbil Yargıtay Başsavcılığı görevine gelince değişim hızlı oldu. İddiaya göre Erbil; çalışmak istemediği savcıların adlarını yazdığı 16 kişilik bir listeyi HSYKye iletti. HSYK de gereğini yaptı. Hükümetin yargıdaki uygulamalarına, YARSAV ve Yargı-Sen kurucu başkanlıkları görevlerini yürütürken sert muhalefet eden Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay savcılığından İstanbul Hâkimliğine atandı. Şimdi HSYKnin verdiği bir ceza nedeniyle Çankırıda görev yapıyor.

AKP hakkındaki kapatma davasının iddianamesini düzenleyen Yargıtay Savcısı Zekeriya Sevimli Üsküdara savcı olarak atandı. Sevimli, emekliliği istedi. Yargıtay Başsavcılığının siyasi parti sicillerini tutan ve değerlendirmelerini yapan Yargıtay savcıları Hasan Ali Atay, Mahir Kaya, Ufuk Şimşek de Ankara dışına atandı. Kapatılan Yargı-Senin yöneticisi Yargıtay Savcısı Ruşen Gültekin de Gaziantepe gönderildi.

Polise dava açan savcı

Ankara Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, göreve geldikten sonra kritik öneme sahip Memur Suçları Soruşturma Bürosunda önemli değişikliğe gitti. Ergenekon kapsamında İşçi Partisinde usulsüz arama yaparak görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla 10 polis hakkında dava açan Abbas Özden, tenzili rütbe alarak infaz savcılığına getiridi.

Ergenekon davalarına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Köksal Şengün bütün yetkileri kaldırılarak Bolu Hâkimliğine atandı. Şengün 37 yıllık bir hâkim bu şekilde suçlanmamalı. Korkunç bir şey. Bu gözdağından başka bir şey değil diye tepkisini dile getirirken sanık avukatları Şengünün tutuklu sanıkların tahliyesi yönünde oy kullanması nedeniyle görevden alındığını belirtmişlerdi.