ANKARA- TBMM TBMM Başkanı, yeni yasama yılının açıldığı gün, yemin etmeyen BDP'li vekiller ile tutuklu vekillerin de hazır bulunmasını umuyor. Çiçek, yargıya AİHM içtihatlarını uygulama çağrısı yaptı.

Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’in yeni yasama yılına başlayacağı 1 Ekim günü bütün milletvekillerinin yemin etmesi umudunu dile getirdi. Tutuklu vekillerin durumunu da değerlendiren Çiçek, yargı mensuplarından anayasanın 90. maddesi gereği iç hukukun üstünde olan AİHM içtihatlarını dikkate almasını istedi.

Çiçek, 19 Eylül’deki anayasa hukukçularıyla yeni anayasa toplantısı ve 1 Ekim’deki TBMM açılışı için harıl harıl çalışıyor. Diplomasi Muhabirleri Derneği’nin yöneticileriyle dün sohbet eden Çiek, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Yeni Meclis’in önünde yeni anayasa yapmak gibi zor bir sürecin bulunduğunu anımsatan Çiçek şu yorumu yaptı:

“Herkesi görevini yapmaya davet ediyorum. Yeni bir anayasa yapılacaksa, ki halkın beklentisi de bu yönde, Meclis’in en önemli görevi budur. Tüm partilerin anayasanın yapılması konusunda katkıları önemlidir. TBMM’de temsil edilen partilerin bu süreçte, Meclis dışındaki partilerden ya da sivil toplum kuruluşlarına göre daha fazla sorumluluğu vardır. Yemin etmek ve çalışmalara katılmak hem görev, hem sorumluluktur. Bu sorumluluğun yerine getirilmesi konusunda hep davette bulundum. Mevcut mevzuat ve anayasa doktrini açısından önşart, göreve başlamak için yemin etmektir.” 

BDP katılamaz’ iması
Çiçek, BDP’lilerin yemin etmemesi halinde, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na üye verip veremeyeceklerine ilişkin soruyu da yanıtladı.
Yasama faaliyetlerine katılmak için yemin etmenin şart olduğunu anımsatan Çiçek, “Uzlaşma Komisyonu çalışmaları da bir yasama faaliyetidir. Yasama faaliyetleri, ‘Falanca gelirse yapılır’ gibi bir şarta bağlı değil. Aksi takdirde, bir parti ‘Ben Meclis’e gelmiyorum’ diyerek, tüm Meclis’i tıkayabilir” dedi.

Meclis Başkanı, yemin çağrısını yaparken, tutuklu vekillerin durumu kaçınılmaz olarak gündeme geliyor. Çiçek, yargı camiasına şu çağrıyı yaptı:

“Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler var. Anayasanın 90. maddesi ve bütün yargıçların iyi bildiği normlar hiyerarşisi gereğince de bu sözleşmeler iç hukukumuzun üstündedir. Tutukluluk bir tedbirdir, mahkûmiyet değildir. Sadece Türk ceza hukukunu değil, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri de göz önüne alın.”
Çiçek, “Tüm kamuoyunun olduğu gibi, bizim de beklentimiz, bu davaların bir an önce sonuçlandırılmasıdır” dedi. Çiçek, yargı erkinin sahasına girmemek için özel bir çaba sergilese de 1 Ekim’de bütün vekillerin yemin etmesi temennisini dile getirerek, gönlünden TBMM’nin tam kadro açılmasının geçtiğini ortaya koydu. 

Resepsiyon iptal
Çiçek, 1 Ekim’deki TBMM açılış resepsiyonunun, bu yıl iptal edilmesi talimatı verdiğini de açıkladı. Kararı ülkenin içinde bulunduğu durumu göz önünde tutarak aldığını söyleyen TBMM Başkanı Çiçek, yasama yılı açılış töreninin ise yapılacağını belirtti.

Radikal
Fotoğraf: EVRİM AYDIN/AA