Bildiride, HSYK’nin ardından Yargıtay ve Danıştay’ın da yürütmeye bağımlı hale getirilmek istendiği vurgulanarak, “Demokrasinin vazgeçilmez şartı olan kuvvetler ayrılığı ortadan kalkacaktır. Bu düzenlemeyle üstünlerin hukuku ve yargısı yaratılacaktır” denildi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Aralarında Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Antalya barolarının da yer aldığı 24 ilin barosu, hükümetin Yargıtay ve Danıştayın daire sayısını arttırma planına karşı 19 maddelik sert bir bildiri yayımladı.

Demokrasi ve hukuk devleti için kamuoyuna duyuru: Çok geç olmadan!başlığıyla yayımlanan bildiride, özetle şu mesajlar verildi:

Siyasi iktidara bağımlı yargı: Sivil toplumu oluşturan hiçbir kesimle uzlaşılmadan alelacele yapılan bu anayasa değişikliği sonrasında, HSYK, adeta Adalet Bakanlığının bir dairesi haline getirilmiştir. HSYKnin açıklandığı şekilde yeniden yapılandırılmasından sonra, bu iki yüksek mahkemenin üye sayısının bir anda, daha önce Cumhuriyet tarihinde görülmemiş şekilde arttırılmak istenmesinin nedeni, siyasi iktidara bağımlı bir yüksek yargı yaratmaktır.

Kuvvetler ayrılığı ortadan kalkacak: Yargıtay ve Danıştayın üye sayısının arttırılmasına gerekçe olarak gösterilen iş yükünün sebebinin öncelikle, ilk derece mahkemelerindeki ve soruşturma evresindeki yapısal sorunlar olduğu açıktır. Buna rağmen kamuoyu, yanlış bilgilendirilmekte ve yüksek mahkemelerin üye ve daire sayısının arttırılmasının tek çözüm olduğuna inandırılmak istenmektedir. Oysa yapılmak istenen, Yargıtay ve Danıştayı, iş yükü bahane edilerek yürütme organına bağımlı hale getirmektir. Yüksek yargının yürütme organına bağımlı kılınması sonucunda, demokrasinin vazgeçilmez şartı olan kuvvetler ayrılığı ortadan kalkacaktır.

Özel yetkili mahkemeler kalksın: Referandumla başlandığı iddia edilen demokratikleşme süreci içerisinde, yürütme organı, kendine bağlı bir yargı yaratmaya çalışmak yerine, adil yargılanma ve savunma hakkını hiçe sayan özel görevli ağır ceza mahkemelerini derhal kaldırmak suretiyle yargıda reform çalışmalarına başlamalıdır.

Üstünlerin hukuku: Bu düzenleme ile artık iktidarın, yani üstünlerin hukuku ve yargısı yaratılacaktır. Hukuki güvenliği tamamen yok edecek, Türkiyeyi hukuk devleti olmaktan tamamen çıkaracak, totaliter bir rejime zemin hazırlayacak böyle bir gidişe karşı koymak ve toplumu uyarmak hukukçuların, baroların ve bütün sivil toplum kuruluşlarının tarihsel bir görevidir.

Destek veren barolar: Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Denizli, Edirne, Eskişehir, Giresun, İstanbul, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sinop, Tekirdağ, Tunceli, Uşak.

Cumhuriyet