Ankara- Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, katıldığı Habertürk yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hrant Dink cinayeti davasında verilen kararın anımsatılması üzerine Atalay, "Hrant Dink olayı Türkiye'nin demokrasisi, çok sesliliği, açık toplum özelliğine vurulmuş bir darbe olarak gördük hepimiz. Dink suikastı ve benzeri olayları biz Türkiye'ye haksızlık olarak gördük. Demokrasi tarihinde kalan acı olaylar" dedi.

"Hiçbir dava bu duruma düşmemişti"

Kamuoyunda farklı beklentilerin olduğunu belirten Atalay, "Tabi şimdi aradan beş yıl geçti tartışılıyor. Ben kendi adıma çok karmaşık bir ortam görüyorum. Yani bu dosyanın sahibi yargı mensupları da beyanatlarda bulunuyorlar ve kendi aralarında farklı şeyler de söylüyorlar. Herhalde hiçbir dava bu duruma düşmemişti.
Yargı mensupları, davanın tarafı olan savcı hakimin de beyanatları bana doğrusu enteresan geldi"
ifadesinde bulundu.

Tatmin olunmadığı ortada

Davanın henüz sonuçlanmadığına dikkat çeken Atalay, "Burada bir yandan yürüyen bir yargı var bir safhası gelmiş geçmiş ama temyiz kısmı var daha dosya sonuçlanmamış. Kamuoyunun tatmin olmadığı gerçeği de ortada da" şeklinde konuştu.

Dink davası sürecinde hükümetin üzerine düşeni yaptığını belirten Atalay, şöyle devam etti:
"Biz o konuda gerekeni yerine getirdik. Güvenliğin içinde bu konularda ismi geçenler hepsi mahkemeye verilmiştir, yargıya gönderilmiştir. Ak Parti hükümetleri faili meçhuller, karanlık bir şeyler kalmasın diye uğraştı. O karanlık kapıları zorladık. Kendi dönemimizde işlenmiş bir aydınlatılması konusunda hükümet elinden geleni yapmıştır, yapar."

"Türkiye çok değişti"

Türkiye'nin çok değiştiğini ifade eden Atalay, "Şu 11 yıllık döneme bakarsanız Türkiye çok şey yaşadı ve değişti. Karanlık işler yapmak zorlaştı. Açık toplum olmak çok önemli bir özellik. Bir yerlerde birileri bir yanlışlık yaparsa açık toplumda bu gizli kalmaz. Dink davasından bundan sonrasını yargı yürüyecektir. Bunu hükümete mal etmek yanlışlıktır" dedi.

cumhuriyet