YARGI DEVLET İÇİN DEĞİLDİR’

CHP, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin ve savcılıklarının görev ve yetkilerinin sona erdirilmesi için yasa teklifi verdi. Teklifte, “farklı yetkilere sahip mahkemelerin yargı birliğini zedelediği” belirtildi. Yasa teklifinin gerekçesinde “Demokrasilerde mahkemelerin devleti korumak gibi bir görevleri yoktur” denildi.

CHP, yargıdaki farklı yetki düzenlemelerinin iptal edilmesi için yasa teklifi hazırladı

‘Özel yetki kalksın’

©CHP, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin ve savcılıklarının görev ve yetkilerinin sona erdirilmesi için yasa teklifi verdi. Yasa teklifinde özel yetkili mahkeme ve savcıların Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin devamı olduğuna dikkat çekilerek, “Demokrasilerde mahkemelerin devleti korumak gibi bir görevleri yoktur. Mahkeme, adil yargılanma ilkesi çerçevesinde maddi gerçeği bulmak ve hukuki sorunu çözmekle yükümlüdür” denildi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - CHP, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması için yasa teklifi verdi. Teklif, Aynı hukuk sisteminde farklı yetkilere sahip mahkemelerin yargı birliğini zedelediğigerekçesine dayandırıldı.

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve 11 CHPli, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin ve savcılıklarının görev ve yetkilerinin sona erdirilmesi için yasa teklifi verdi. Ceza Muhakemesi Yasasında değişiklik öngören teklif yasalaşırsa, ağır ceza mahkemesinin gördüğü bir dosya, dava süreci hangi aşamada olursa olsun, yeni bir karara gerek duyulmaksızın ilk derece ağır ceza mahkemelerinin statüsüne ve hükümlerine bağlı olarak incelenecek. Teklifin gerekçesinde aynı hukuk sisteminde farklı yetkilere sahip mahkemelerin varlığının yargı birliğini daha fazla zedelememesi gerektiği için özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması gerektiği belirtildi.

Yine gerekçede özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu için kaldırılan Devlet Güvenlik Mahkemelerinin devamı olduğu belirtilerek Devletin birey için var olduğu sistemlerde, yani demokrasilerde mahkemelerin devleti korumak gibi bir görevleri yoktur. Mahkeme, adil yargılanma ilkesi çerçevesinde maddi gerçeği bulmak ve hukuki sorunu çözmekle yükümlüdür denildi.

Teklife göre, Ceza Muhakemeleri Yasasının 250, 251 ve 252nci maddeleri yürürlükten kaldırılacak ve 7 geçici madde eklenecek. Teklifin yasalaşması halinde, görevde bulunan özel yetkili ağır ceza mahkemesi başkanı, asıl ve yedek üyeleri ile özel yetkili ağır ceza mahkemeleri Cumhuriyet savcıları da adli yargı ilk derece ağır ceza mahkemeleri statüsünde görevlerini sürdürecek ve başka bir göreve atanmalarına Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilecek. Görülmekte olan dosyalar bulundukları yerlerdeki başsavcılıklara intikal ettirilecek.

‘DEVLET ÖZGÜRLÜKLERİ KORUMALI’

CHP’li Rıza Türmen, “Avrupa Konseyi Raporu’nun, Türkiye’nin ‘demokratikleşmede örnek ülke olduğu’ gibi yargıların gerçekle bağdaşmadığını gösterdiğini” söyledi. Türmen, “Hükümetin, temel hak ve özgürlükleri koruma yükümlülüğü var. Bu yükümlülüklerden ‘yargı bağımsızdır’ bahanesiyle kaçılamaz” dedi.


Türmen, Avrupa Konseyi raporunda yer alan özgürlük ve hak ihlallerine dikkat çekti

‘Rapor Türkiye gerçeğini anlatıyor’

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Avrupa Konseyi raporunda yer alan özgürlük ve hak ihlallerine dikkat çekerken Bu rapor, ileri demokrasi, Türkiyenin demokratikleşmede örnek ülkelerden biri haline geldiğigibi yargıların ne kadar gerçekle bağdaşmadığını gösteriyor. Hükümetin, devletin vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerini koruma yükümlülüğü var. Bu yükümlülüklerden yargı bağımsızdırbahanesiyle kaçılamazdedi.

Rıza Türmen ile CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi parlamentoda düzenledikleri basın toplantısında, Avrupa Konseyi’nin Türkiyede basın özgürlüğüne ilişkin hazırladığı raporu değerlendirdi. Türmen, şu değerlendirmeleri yaptı: Raporda, Ahmet Şık ve Nedim Şenere geniş yer ayrılıyor. Yayımlanmamış bir kitabın yasaklatılmasından duyulan endişe belirtiliyor. Bu tabii Avrupada görülmüş bir şey değil. Bu problemlerin basını otosansüre sevk ettiği kaydediliyor. Yargının, AİHM standartlarını göz önünde bulundurmasıyla sorunların giderilebileceği ifade ediliyor. Bu rapor,ileri demokrasi, Türkiyenin demokratikleşmede örnek ülkelerden biri haline geldiğigibi yargıların gerçekle bağdaşmadığını gösteriyor”

Oktay Ekşi de, 75 bin basın mensubunun, ancak yüzde beşinin sosyal güvenceye sahip olarak görev yaptığını vurguladı.



FÜLE’DEN DEMOKRASİ UYARISI

Ankara’da temaslarda bulunan AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Yetkilisi Stefan Füle, AKP hükümetine Demokrasinin gücü sadece iktidar partisinin gücüyle ölçülmez mesajı verdi. Füle, Türkiyenin AB tam üyelik süreci ileriye değil geriye gidiyoruyarısında bulundu.


Füle, AKP hükümetine ‘katılımcı demokrasi’ uyarısı yaptı

‘Üyelik süreci geriliyor’

ANKARA - AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Yetkilisi Stefan Füle, Ankarada yaptığı temaslarda AKP hükümetine Demokrasinin gücü sadece iktidar partisinin gücüyle ölçülmez mesajı verdi. Ankarada iktidar ve muhalefet temsilcileriyle görüşen Füle, Türkiyenin AB tam üyelik süreci ileriye değil geriye gidiyoruyarısında da bulundu.

İki günlük Türkiye ziyaretinin Ankara ayağında Füle, AB Bakanı Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BDP yetkilileri ve STK temsilcileriyle bir araya geldi. Füle, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede daha önce hükümetin bakanları ile temaslarında verdiği mesajı aktararak, Hükümet yetkililerine, Avrupa standartlarına göre, demokrasinin gücünün tek başına iktidarın gücüyle ölçülemeyeceği mesajını ilettim. Katılımcı demokrasi yönünde çaba göstermeleri için eşlik ettimdediği öğrenildi.

Fülenin CHP heyetiyle görüşmesinde verdiği ikinci önemli mesaj ise Türkiyenin AB üyelik sürecinin son dönemde ileri değil geriye gittiği uyarısı oldu. Görüşmede CHP lideri, TBMMde üç partiden toplam 8 milletvekilinin tutuklulukları nedeniyle yasama faaliyetlerine katılamadığını aktardı. AKP ile CHP arasında imzalanan belgeyi anlatan Kılıçdaroğlu, O belgede verilen sözlerin hayata geçirilmesinin biz CHP olarak takipçisi olacağız, ama bunun için siz dahil herkesin takipçi olması gerekirdedi.

Kılıçdaroğlu, Füleye Türkiyede basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı konusunda yaşanan sıkıntıları da aktardı. HSYKnin yapısında gerçekleşen değişikliğe dikkat çeken CHP lideri, HSYK tarafından Yargıtaya gönderilen 160 üye tek bir fire bile vermeden birlikte hareket ediyor, oy kullanıyor. Böyle bağımsız yargı olmazdedi.



Cumhuriyet