Avukatlar dik durabiliyor mu?

“Yargı bağımsızlığı halkın güveni ile mümkündür”

Çoğu avukat çoğu zaman dik duramıyor

Adalet Gündemi Sitesi’ni temsilen Adaletbiz ile yapılan söyleşide hakim “ Yargı bağımsızlığı halkın desteği olmadan mümkün değildir” demiş.  Ben hakimin bu söylemini söyleşiyi yapan avukat arkadaşların aktarımı ile öğrendim. Ancak bu söz tam olarak böyle mi, dayanağı nedir, söyleşinin ses kayıtlarının çözümü henüz tamamlanmadığı için bilemiyoruz, onun içinde kaynak olarak isim veremiyorum. Her ne ise ben bu sözü çok tuttum.

Gerçek bir Yargı bağımsızlığı halkın desteği olmadan mümkün olamaz

Adalet kapalı devre çalışıyorsa, avukatlar bile Yargıtay kararlarına ulaşamıyorsa halkın yargıya destek vermesi düşünülebilir mi? Halk ne olup bittiğini bilmediği yargıya nasıl güvenecek?  Anketlere göre halkın % 75i yargıya güvenmiyor.

Avukatların durumu

Belki avukatlar halk ile mahkemeler arasında köprü görevi görebilirdi ama mevcut koşullarda bu mümkün olamaz.  Yargı önemli ölçüde avukatlara da kapalıdır. Avukatlar  sadece yayınlanmış Yargıtay kararlarına ücretli olarak ulaşabilmektedirler.  Ayrıca Yargıtay kararlarının çok az bir kısmı, seçilmiş kararlar Yargıtay’ca yayınlanmaktadır. Yayınlanmayan kararlar çoğunluktadır ve gerekçesiz kararlardır.

Ayrıca avukatlar dik duracak durumda değillerdir

İstisnalar kaideyi bozmaz kuralına göre söylüyorum avukatlar mahkemelerde dik duramamaktadırlar. Bunun birçok nedeni vardır.

Avukat mahkemede dik durduğu zaman başına iş açılabilir, dik duranlara karşı hakaret v. S davaları açılabilir.

Avukatlar mahkemelerde dik duramazlar çünkü hakimlerin bu durumda sübjektif davranıp aleyhlerinde hüküm oluşturacağından korkarlar.

Avukatlar mahkemelerde dik duramazlar çünkü Yargıtay’a güvenemezler, dosyalarının Yargıtay’da  okunacağından emin olamazlar. Yargıtay ceza davalarında dosyalara ortalama 6 dakika zaman ayırabiliyorlar.

Avukatlar mahkemelerde dik duramazlar çünkü avukatlar geçim derdi ile deneyleri olsun olmasın  gelen bütün davaları almak zorunda kalıyorlar ve bilgi eksikliğinden mahkemelerde ezik duruyorlar.

Halk avukatlara ne kadar güveniyor?

Yukarıda avukatlar için saydığımız olumsuzlukların mevcut olmadığını düşünsek bile halkın avukatlara güveni çok düşüktür.

İşte bütün bu nedenlerle avukatlar halk ile yargı arasında köprü oluşturmaktan, halkın yargıya güvenine olumlu katkı vermekten çok uzaktırlar.

Gerçekte yargı bir bütündür ve avukat yargının olmazsa olmaz üç ayağından biridir. Yargı kötü durumda ise yargının bir tarafının düzgün durması mümkün olamaz.

Halkın yargıya güveni deyince akla jüri sisteminin uygulandığı Anglosakson ülkeleri geliyor. Bilindiği gibi jüri halk arasından seçilmiş kişilerden oluşur ve yargılama halkın önünde büyük salonlarda yapılır. Bizim hukuk sistemimizde istisnalar hariç kural olarak duruşmalar alenidir. Ancak bu kural sözdedir, uygulamada alenilik mümkün değildir çünkü duruşma salonları yetersizdir.

Halkın yargıya desteği için sistemin köklü bir revizyondan geçmesi, eğitimde kaliteni arttırılması, bütçeden adalete yeteri oranda pay ayrılması gerekir.

Bütün bunlar gerçekleştirilse bile adalet ve barış sağlanmadan yargıya ve yönetenlere gerçek bir halk desteği mümkün değildir.