ERZİNCAN

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde 39'uncusu düzenlenen Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Şenlikleri, sporcuların saatte 200 kilometre hıza ulaşılabilen "wingsuit exit (yarasa kanat)" atlayışları ile başladı.

Kemaliye Gabani bölgesinde 600 metre yükseklikte kurulan 6 metre uzunluğundaki "cennete açılan kapı" olarak adlandırılan platforma, demir yol adı verilen ve 517 demir basamaktan oluşan "Via Ferrata" parkurundan tırmanarak çıkan 8 sporcu "wingsuit exit" atlayışı yaptı. Daha sonra Fransız sporcu Julien Millot, Avustralyalı sporcu Wesley Ross Burrows ve İtalyan sporcu Marco Milanese, aynı platformun üzerinden kendilerini boşluğa bırakarak "wingsuit exit" atlayışını gerçekleştirdi.

Sporcular, yaklaşık bin 400 metre havada süzüldükten sonra paraşütlerini açarak Karasu Nehri kenarına oluşturulan platforma indi. Nehre iniş yapan bazı sporcular ise botta hazır bekleyen görevlilerin yardımıyla sudan çıkarıldı. Zaman zaman 200 kilometre hıza ulaştıkları belirtilen sporcuların atlayışı adeta nefesleri kesti.

Gerçekleştirilen "wingsuit exit" atlayışlarını, ilçede bulunan Seyid Ali Parkı'ndan takip eden çok sayıda kişi cep telefonlarıyla kaydetti.

Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı (KEMAV) Başkanı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, dünya ölçeğinde bir iddiaya sahip üçüncü markayı ülke turizmine kazandırdıklarını belirtti.

Kemaliye'nin Doğu Anadolu'nun saklı cenneti olduğunu vurgulayan Yücel, "22 Haziran'a kadar devam edecek "Sırat On Fırat wingsuit ve base jump etkinliklerinin açılışını gerçekleştirdik. Etkinliklerimizde altı kıtadan 12 ülkeden 19 uluslararası şöhrete sahip sporcumuz var. Bunlar Kemaliye turizminin gelişmesi için bize çok ciddi katkılar sağlıyorlar." dedi.

Muhabir: Kemal Özdemir

Kaynak: AA