TBMM

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısına ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunuş konuşmasında, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Küresel ekonominin bu yıl beklentilerin altında bir büyüme performansı gösterdiğini ifade eden Ağbal, buna karşın, görünümde meydana gelen tedrici iyileştirmelerle, büyümenin gelecek yıl hız kazanacağını söyledi. 

Avro bölgesindeki gelişmeler

Avro bölgesinde ise ekonomik aktivite ve büyümede ılımlı ve istikrarlı iyileşmenin sürdüğünü anlatan Ağbal, Avrupa'daki olumlu gelişmelerin gelecek yıl Türkiye'yi de olumlu etkileyeceğini belirtti.

"Türkiye gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışıyor"

Türkiye ekonomisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ağbal, ekonominin iç ve dış konjoktürdeki olumsuzluklara rağmen yüksek oranda büyümeye devam ettiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin yılın ilk yarısında yüzde 3,9 ile Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin 2,5 katı daha hızlı büyüdüğünün altını çizen Ağbal, "Türkiye, son 27 çeyrektir kesintisiz büyüyerek Çin ve Hindistan hariç diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif olarak ayrışmaktadır." değerlendirmesinde bulundu. 

Enflasyon ve işsizlik

İşsizlik konusuna değinen Ağbal, Türkiye'nin 2007 yılından bu yana sağladığı 6,8 milyon ilave istihdam ile OECD ülkeleri arasında en yüksek istihdam sağlayan ülke olduğuna dikkati çekti.

Ağbal, bu yıl sonunda yüzde 10,5 bekledikleri işsizlik oranlarının, gelecek yıl sonunda yüzde 10,2'ye düşmesini beklediklerini ifade etti. 

Enflasyon beklentilerini de paylaşan Ağbal, bu yıl yüzde 7,5 olarak tahmin ettikleri enflasyonun gelecek yıl yüzde 6,5'e ineceğini tahmin ettiklerini bildirdi. 

"Türkiye, kamu maliyesinde örnek ülke oldu" 

Ağbal, "Türkiye 2002 yılından bu yana uyguladığı mali disiplin ve ihtiyatlı makro ekonomik politikalar sayesinde kamu maliyesinde küresel ölçekte örnek gösterilen bir ülke haline gelmiştir." şeklinde konuştu.

"Yapısal reformlar ülkemizin büyüme oranını yukarı çekecek"

2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program hakkında da bilgi veren Ağbal, programın temel amaçlarının sürdürülebilir büyüme ve kapsayıcı büyümeyi desteklemek, enflasyonu aşağı çekmek, istihdamı artırmak, cari açığı sınırlamak ve mali disiplini kararlı bir şekilde devam ettirmek olduğunu kaydetti.

Söz konusu program döneminde büyümenin kademeli olarak artarak yüzde 4,4'ten yüzde 5'e yükselmesini hedeflediklerini anlatan Ağbal, "Gerçekleştirdiğimiz ve önümüzdeki dönemde de hızla uygulamaya koyacağımız yapısal reformlar; yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı desteklemek suretiyle ülkemizin potansiyel büyüme oranını yukarı çekecektir." dedi.

Yeniden yapılandırma

Bakan Ağbal, yeniden yapılandırma ile ilgili olarak da "25 Kasım'a kadar başvuru süresini uzattık. Bir yanlış anlaşılma olmasın, sadece başvuru süresini uzattık. Normal taksit süreleri, kasım ve aralık olarak aynen kalmıştır." dedi.

Muhabir: Erdal Çelikel, İbrahim Yılmaz, Zeynep Akyıl

Kaynak: AA