Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden Jan Maxim Engelmann ve Esther Herrmann tarafından yapılan araştırma, şempanzelerde dostluğun güvene dayalı olduğunu ortaya koydu.

inCurrent Biology'de yayımlanan "Chimpanzees Trust Their Friends" (Şempanzeler Dostlarına Güveniyor) başlıklı araştırmada, 15 şempanze üzerinden yapılan 352 saatlik gözlemlerin sonuçları aktarılıyor.

Araştırmada şempanzelerin birebir ilişkileri gözlemlenerek kimleri dost kabul ettikleri tespit edildikten sonra, şempanzelere çeşitli güven oyunları oynatılıyor. Bu oyunlarda şempanzelerin dostlarıyla eşleştiklerinde güvenerek çok daha riskli kararlar aldıkları görülürken, dost olmadıkları şempanzelerle eşleştiklerindeyse daha emniyetli kararlar aldığı söyleniyor.

Araştırmacılar, güvenin işbirliğinin faydalarıyla sınırlı olmadığını ve stratejik öneminin dışında "duygusal" bir boyutu olabileceğini de söylüyor. Araştırmada yakın ilişkilerde güvenin insanlara özgü olmadığı belirtilirken, primatların da insanlar gibi güvenebilecekleri birilerine ihtiyaç duydukları öne sürülüyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr