Konsolide aktif toplamı yıllık bazda yüzde 21 artarak 235 milyar liraya ulaşan Yapı Kredi’nin temel bankacılık gelirleri de yüzde 20 artarak 10 milyar lirayı, konsolide net kârı da 1.9 milyar lirayı aştı.

2015 yılının Türkiye’nin yanı sıra global piyasalar için de hareketli bir yıl olduğunu belirten Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, “2015 yılı belirsizliği tetikleyen pek çok gelişmenin yaşandığı bir yıl olmasına rağmen bankacılık sektörü için başarılı bir yıldı. Yapı Kredi olarak biz de 2015 yılında bir süredir uyguladığımız Akıllı Büyüme stratejimizin olumlu sonuçlarını almaya devam ettik. Aynı zamanda bu stratejimiz sayesinde sürdürülebilir ve sağlıklı büyümemizi de sürdürdük. Temel bankacılık gelirlerimiz bir önceki yıla göre, özel bankalar ortalaması olan yüzde 14’lük artışa karşın yüzde 20 artarak 10 milyar TL’yi aştı. Ayrıca hem mevduatta, hem de nakdi kredilerde özel bankalar ortalamasının 3 puan üzerinde performans göstererek yüzde 21’lik büyüme elde ettik. Nakdi kredilerde payımızı 8 baz puan artırarak yüzde 10,3 seviyesine taşıdık. Bankamız özellikle bireysel ihtiyaç kredileri ve KOBİ kredilerinde güçlü bir büyüme performansı gösterdi. Katma değeri yüksek ürünlerde büyümeye odaklanmamız sonucunda KOBİ kredilerinde yüzde 35, bireysel ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 37 oranında büyüme sağladık” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:“Toplam müşteri tabanımız ise 21.3 milyon seviyesine ulaştı”



“Büyüme stratejimiz kapsamında 2015 yılında yatırımlarımıza da devam ettik. Müşteri odaklı bankacılık anlayışımızla müşteri tabanımızı büyütmeyi ve dağıtım kanallarımızı genişletmeyi sürdürdük. Yeni müşteri kazanımında başarılı bir performans sergiledik ve aktif müşteri sayımızı artırdık. Son 2 yılda 1 milyon 200 bin kişiyi Yapı Kredi ayrıcalıklarıyla tanıştırmıştık olduk. Toplam müşteri tabanımız ise 21.3 milyon seviyesine ulaştı. Bu dönemde 2.661 yeni çalışanımızı da Yapı Kredi Ailesi’ne kattık. Hizmete giren yeni şube ve ATM’lerimizle bankacılık ağımızı da genişletmeye devam ettik. Bankacılığın dijital dönüşümüne öncülük eden bir banka olarak dijital bankacılık ve teknoloji yatırımlarımızı da hız kesmeden sürdürdük. Dijital bankacılığı kullanan müşteri tabanımızı hızla büyüterek aktif kullanıcı sayımızı 2 yılda yüzde 129 oranında artırdık. 2015 yılsonu itibarıyla dijital bankacılık müşteri sayımız 4.1 milyona ulaştı.”

Fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesinin 2015 yılında da Yapı Kredi açısından öncelikli olmaya devam ettiğini belirten Açıkalın, “Yıl boyunca sendikasyon, seküritizasyon, tahvil ihracı ile diğer finansal enstrümanları kullanarak sağladığımız 4.6 milyar dolarlık kaynağı da ekonomiye aktardık” dedi.

'Worldcard Türkiye'nin ve Kıta Avrupası'nın en büyüğü'

Yapı Kredi’nin belirlediği alanlarda öncü, yenilikçi ve lider konumunu 2015’te de sürdürdüğünü söyleyen Açıkalın, şu bilgileri verdi: “Worldcard, kart hamili cirosunda yüzde 19,5, POS cirosunda yüzde 20,9 ve kredi kartı adedinde yüzde 18,1 pazar payı ile yine liderliğini sürdürdü. Worldcard ayrıca, The Nilson Report’un 45 yıldır sürdürdüğü ve tüm dünyayı kapsayan son raporuna göre de kredi kartları alacak bakiyesinde 7 milyar 580 milyon dolarlık hacmiyle Türkiye’nin ve Kıta Avrupası’nın birinci markası seçildi.”


'Sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme devam edecek'


Yapı Kredi’nin, hem bankacılık hem de sosyal konularda ihtiyaçları doğru okuyan yaklaşımı ve performansı doğrultusunda yıl boyu büyük takdir topladığını belirten Açıkalın, “Bankamız müşteri odaklı yaklaşımı, internet ve mobil bankacılık uygulamaları, başarılı nakit yönetimi sayesinde yıl boyunca hem yerel hem de uluslararası saygın kuruluşlar tarafından farklı alanlarda 30’a yakın ödüle layık görüldü” dedi.



2016 yılına da önemli hedeflerle başladıklarını belirten Açıkalın, “Büyüme stratejimizin ikinci aşamasında sağlıklı ve kaliteli büyümemizin sonuçlarını alarak her zaman olduğu gibi sürdürülebilir, müşteri odaklı bankacılık anlayışımıza devam edeceğiz. Büyüme planımız çerçevesinde son iki senedir hizmet ağımızı güçlendirmek için şube, ATM ve çalışanlarımıza yaptığımız yatırımlar 2016’da performansımızı destekleyecek. Bu yöndeki yatırımlarımızın verimliliğini daha da artırmaya odaklanacağız. Aynı zamanda aktif kalitemizi, sermaye ve likidite tabanımızı koruyarak kârlılığımızı artıracağız. Dijital dönüşümün öncü bankalarından biri olarak, müşteri odaklı yaklaşımımız ve ‘Hizmette Sınır Yoktur’ anlayışımız doğrultusunda mobil bankacılık başta olmak üzere tüm dijital kanallarımızı da geliştirip zenginleştirmeye devam edeceğiz” diye ekledi.

Kaynak: DHA