HATAY - LALE KÖKLÜ

Hatay'da beden eğitimi öğretmeninin yönlendirmesiyle küçük yaşta başladığı atletizmden, ailesinin "Kız çocuğusun, yapamazsın" diye karşı gelmesine rağmen vazgeçmeyen 22 yaşındaki Emine Hatun Tuna, hayallerinin peşinden giderek yaklaşık 8 yıldır milli formayı giymenin gururunu yaşıyor.

Hatay'ın Antakya ilçesinde yaşayan ve 9 yaşındayken beden eğitimi öğretmeninin teşvikiyle atletizm sporuna yönelen Emine, ilk başlarda ailesinin ve yakın çevresinin olumsuz tepkileriyle karşılaştı.

"Kız çocuğusun, yapamazsın." şeklindeki söylemlere aldırış etmeden hayallerinin peşinden koşan milli sporcu, çeşitli yaş kategorilerinde katıldığı Türkiye, Balkan ve Avrupa şampiyonalarında birçok derece elde etti.

Tüm olumsuzlukların kendisini hırslandırıp daha iyi derecelere ulaşmasına vesile olduğuna inanan Emine Hatun Tuna, milli forma giyme hayalini de gerçekleştirdi.

Yaklaşık 8 yıldır ay-yıldızlı formayla çok sayıda yarışmada yer alan Emine, 2012 yılında Ukrayna'da yapılan Uluslararası Gençlik Üçlü Turnuva Atletizm Yarışları'nda yıldız bayanlar bin 500 metrede birinci olurken, o müsabakada elde ettiği 4.23.05'lik derecesiyle de yıldız kızlarda 25 yıldır kırılamayan Türkiye rekorunu eline geçirdi.

"Onlar olumsuz konuştukça ben de onlara yapabileceğimi gösterdim"

Emine Hatun Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaştan bu yana katıldığı yarışlarda 200'ün üzerinde madalyası bulunduğunu söyledi.

Başarılarını kolay elde etmediğinin altını çizen milli atlet, şöyle konuştu:

"Spora başladığımda olumsuz tepkiler aldım. 'Kız çocuğusun, yapamazsın' gibi bir bakış açısı vardı. Yakınlarımdan, ailemden bu sözleri duyuyordum. Bana en çok ağabeyim destek oldu. Onunla antrenmanlara gidiyordum, 'Ağabeyim yanımda' deyip ailemi ikna etmeye çalışıyordum. Mücadele ederek bu günlere geldik. Onlar olumsuz konuştukça ben de onlara yapabileceğimi gösterdim. Üzülmüştüm başta bana destek olmadıkları için ama bu tür şeyler beni hırslandırıyordu. Daha çok hırs yapmamı sağlıyordu. 'Yapmayacaksın' dedikleri zaman ağlıyordum ama antrenmana gidip bir önceki günden daha iyi derece yapıyordum. Şimdi ise gerçekten 'İyi ki yaptın' diyorlar çünkü bana güveniyorlar her başarımda arayıp tebrik ediyorlar. Her yarıştan önce dua ediyorlar bana. Ben çok mutluyum. Onlar destekçim oldukları sürece ben daha iyi şeyler yapabileceğim."

Emine ayrıca, kadınların başaramayacağı hiçbir şeyin olmadığını vurgulayarak, spora ilgi duyan genç kızların hedeflerinden vazgeçmemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA