Başbakan Ahmet Davutoğlu Diyarbakır Sur'daki Hasan Paşa Hanı'nda konuştu.

Başbakan Davutoğlu icra ettiği açıklamada, 'Silopi'nin gereksinimi Sur'dan farklı. Cizre'nin gereksinimi Silopi'den farklı. Her biri düşüncesince değişik çalışıyoruz. Amacımız baş döndürücü açıktır. İnsanı, mekanı korumak, dönemin dokusuna akıllıca yanında biçimde yaşamı normalleştirmek. En elleme koşulları yurttaşlarımıza sağlamak. İnsanı korumayan uğur boncuğu plan, kişiye seslenme etmeyen uğur boncuğu plan yaşamda karşılığını bulamaz. Tarihte de arazi alamaz.' ifadelerini kullandı.

'Diyarbakirlilerin ve Sur'da canlı yurttaşlarımızın rızası hilafına biricik yanında etap atılmayacaktır' diyen Başbakan Davutoğlu şunları söyledi:

'Her şeyi sizlerle konuşarak, sizlerle beraberce yapacağız. İstişare ederek, konuşarak yapacağız ama Sur'u da bu haliyle, teröristlerin yıktığı bu haliyle bırakmayacağız. En elleme biçimde düz yazı edeceğiz, tutkun durumunda Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz. Hiç kimesne duraksama etmesin, burada malı olanlar ellerindeki olanaklarıyla neler yapabileceklerse mimarlık planlama zarfında ika hakkına erbap olacaklar. Kirada olanlar icar öder gibi, mal sahibi olacak üzere kodifikasyon yapıyoruz. Kötü kentleşme sırasında gelip buralarda baş döndürücü biçimsiz koşullarda evlerde canlı yurttaşlarımız banko kıygın edilmeyecek. Gecekondu, işgalci üzere konumda olanlar bile herhangi yanında biri en elleme şartlarda, modern ev olanaklarına erbap olacaklar.'

Kaynak: AA