İzmir'in Bornova ilçesinde, ''Yamuk'' isimli kediyi işkence ederek öldürdüğü iddia edilen üniversite öğrencisinin yargılanacağı dava öncesi İzmir Adliyesi önünde toplanan hayvanseverler, hayvanlara yönelik her tür işkenceyi kınadıklarını bildirdi.

Yakalarına siyah kurdele takan grubun arasında yer alan ''Yamuk''un sahibi Ahmet Hüsnü Arda Baran, kedisini öldüren kişinin cezalandırılmasını istedi.

İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Halil Dönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, davanın görüleceği 9. Asliye Ceza Mahkemesinin hakimi raporlu olduğu için, duruşmanın öğleden sonra 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmesi kararı alındığını söyledi.

İzmir Barosu olarak davaya müdahil olduklarını belirten Dönmez, ''Sadece bu olayda değil, her türlü hayvan hakkı ihlallerinde müdahil olacağız. İzmir Barosu olarak gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için çalışma başlatıyoruz'' dedi.

İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Sözcüsü avukat Burçin Erol da, hayvanlara yapılan her türlü işkenceyi kınadıklarını dile getirdi.

Hayvan haklarına ilişkin yasal düzenleme yapılmasının önemine işaret eden Erol, ''Mağdurlara değil de şiddete meyilli insanlara güç veren 5199 Sayılı Hayvan Hakları Yasasının değiştirilmesi ve hayvanların yaşam haklarının TCK kapsamında korunan bir hak olması, hak ihlallerinde de bu değerlendirmeye uygun cezalandırma tedbirlerinin yeniden belirlenmesi gerekmektedir. Acı çekme yetisine sahip hayvanların artık bir eşya statüsünden çıkarılması şart'' diye konuştu.

Ankara Barosu avukatlarından Ayça Sümeyra Oruç da Ankara Barosu olarak davaya müdahil olacaklarını ifade etti.

Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği, Hayvanları Koruma Vakfı ve Hayvan Hakları Savunucuları Derneği üyelerinin aralarında bulunduğu hayvanseverlerden birine ait gözleri görmeyen ''Bıcır''adlı kedi de siyah kurdelesi ile dikkati çekti.

''Bıcır'', kafesinden çıkarıldığında, kalabalıktan ve kendisine gösterilen ilgiden rahatsız olarak, sahibine sımsıkı sarıldı.

YAMUK KEDİ'YE NE OLMUŞTU?
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Bornova'da büfe işleten Ahmet Hüsnü Arda Baran'a ait ''Yamuk'' adlı kediyi, 8 Ekim 2010 günü tekmeleyerek ve başını ezerek öldürdüğü, bölgedeki güvenlik kameraları kayıtlarından ortaya çıkan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi hazırlık sınıfı öğrencisi Ufuk Günaydın hakkında, TCK'nın 151/1. maddesi uyarınca ''mala zarar verme'' suçundan 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

Davanı ilk celsesi, öğleden sonra yapılacak.



AA