ANKARA

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, galericiler tarafından ithal edilen ancak gümrük mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle el konulan yaklaşık 42 bin araca yönelik sorunun, bugün yürürlüğe giren yönetmelikle çözüme kavuşturulacağını belirterek, "Gümrükte bekleyen araçlar çürümekten kurtulacak. Bu araçlar rahatlıkla yeniden piyasada alım satıma konu olacak. Böylece araçların ticaretinin önündeki engel de kaldırılmış oluyor." dedi.

Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi nedeniyle el konulan ancak müsadere kararı verilmemiş araçların iadesine ilişkin sürecin, "Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa göre Gümrük Vergilerinin Eksik Ödenmesi Nedeniyle Elkonulan Kara Taşıtlarının Sahiplerine İadesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle başladığını anımsattı.

Düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin, başvurularını 31 Temmuz Pazartesi günü mesai bitimine kadar ilgili gümrük idaresine yapması gerektiğini belirten Erkoç, "Galericiler tarafından ithal edilen ancak gümrük mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle el konulan yaklaşık 42 bin araca yönelik sorun, bugün yürürlüğe giren yönetmelikle çözülüyor." diye konuştu.

Erkoç, "Söz konusu araçların 21 Ocak 2017'de çıkan 6770 Sayılı Kanun'un 12'nci, 13'üncü ve 31'inci maddelerinde getirilen kolaylıktan yararlanması için yayımlanan yönetmelik, üçüncü şahısların mağduriyetini gideriyor. Mağdur olan iyi niyetli 42 bin dolayındaki üçüncü kişi bu yönetmelikten faydalanabilecek. Söz konusu araç sahipleri Maliye Bakanlığının gösterdiği yüzde 15 ve yüzde 25'lik dilimlerden hangi kategoriye giriyorsa o tutarı ödedikten sonra araçlar, devlet çıkışlı olacak. Düzenlemeyle gümrükte bekleyen araçlar çürümekten kurtulacak. Bu araçlar rahatlıkla yeniden piyasada alım satıma konu olacak. Böylece ticaretinin önündeki engel de kaldırılmış oluyor." diye konuştu.

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman, Mustafa Çalkaya

Kaynak: AA