Fransa’nın güneybatısındaki Toulouse kentinde bir Yahudi okulunun önünde düzenlenen silahlı saldırıda üçü çocuk, biri öğretmen dört kişi yaşamını yitirdi. Görgü tanıkları, öğrencilerin Ozar Hatorah Koleji’ne bırakıldığı bir noktanın yakınlarında bekleyen bir kişinin, ateş açtıktan sonra siyah bir motosikletle kaçtığını söyledi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin, Toulouse’a iki yıllığına Yahudulilik eğitimi vermek üzere eylül ayında İsrail’den gelen 30 yaşındaki haham Yonatan Sandler, hahamın üç ve altı yaşlarında Aryeh ve Gavriel adındaki iki oğlu ile okul müdürünün 8 yaşındaki kızı Miriam Monsonego olduğu belirtildi. 17 yaşındaki bir çocuğun ise ağır yaralandığı açıklandı.

 

‘Çarpıcı benzerlikler var’

Saldırının düzenleniş şekli, aynı bölgede geçen hafta düzenlenen başka iki saldırıya benziyor. 11 martta Toulouse’daki bir spor salonunun önünde meydana gelen benzer bir saldırıda bir Fransız askeri hayatını kaybetmişti. 46 kilometre uzaklıktaki Montabuan kasabasında da geçen perşemde Kuzey Afrika kökenli üç Fransız askeri, motosikletli bir kişi tarafından öldürülmüştü. Saldırılarda kullanılan silahların kalibresinin de aynı olduğunu belirten Fransız polisi, üç saldırının da failinin aynı kişi olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Olay yerine giden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, iki olay arasında bağlantı kurmak için henüz erken olduğunu, ancak çarpıcı benzerlikler bulunduğunu söyledi. Saldırının düzenlendiği yerde, ülkedeki Yahudilere seslenen Sarkozy, “Fransızlar sizinle birlikte” mesajı verdi. Toulouse’a giden Fransa Hahambaşı Gilles Bernheim de, saldırıyı “ürkütücü” diye niteledi. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, olay karşısında ‘şoke olduklarını’ belirterek Fransız yetkililerinin olayı aydınlatacağına inandıklarını belirtti.

Bu arada, cumhurbaşkanı adayları Sarkozy, François Hollande ve Marine Le Pen de seçim kampanyasına ara verdi. Fransa’da tüm Yahudi okullarında güvenlik en üst düzeye çıkarılırken, bugün ülkede tüm okullarda bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak.